dijous, 5 de juny del 2008

Participar en treball d'investigació

Fa uns quants dies em va arribar un correu d'una xica que està realitzant un treball d'investigació relacionat amb el canvi que s'ha produït amb el temps en la forma d'enfocar l'embaràs i el part . Vos deixe amb el correu que em van fer arribar, i en el cas que alguna persona estiguera disposada a comentar la seua experiència, al final estan els telèfons per posar-se en contacte.

Soc Maria Lladró Giner, t'escric des del Museu Valencià d'Etnologia.
He trobat la teua adreça en alcoleja.org, i he pensat que pot ser ens podries ajudar. Estem realitzant una investigació al voltant de l'embaràs i el part en les dècades dels 40 i 50 del segle XX. Estem arreplegant testimonis de dones de tota la comarca, però encara no tenim cap contacte en Alcoleja i en alguns altres pobles de la comarca. Per si de cas coneixes alguna dona de Alcoleja que puguera estar interessada en participar en el projecte t'envie els requisits:dona que haja nascut entre els anys 20 i 30 i haja parit entre els 40 i els 50 del segle XX.
Consistiria en fer una entrevista biogràfica, incidint en l'experiència del seu embaràs i les circumstàncies del seu part. També seria interessant trobar una comare que assistira els parts en eixos moments. El nostre objectiu és poder comparar els canvis en relació amb l'embaràs i el part des de principis de segle, passant per mitjans de segle i el que ocorre hui.
El nostre telèfon al Museu és: 963883574 o 963883560, som Maria i Raquel.

dissabte, 31 de maig del 2008

COQUETES I COCOTETS

Hui vaig a escriure sobre un “ plat “ que ma mare fa de tant en tant i que no és massa complicat de fer, però que agrada a pràcticament a tots els de casa.

A casa diem coquetes, però supose que ho coneixereu amb altres noms. En realitat vaig a parlar de com es fa la “pasta” sobre la que després ja podem posar el que més ens agrade.

Ingredients:

2 Kg. Farina

1 gotet d’oli d’oliva

Rent o llevat

Sal (al gust)

Bicarbonat (una cullereta)

Aigua calenta

Procediment:

1. A la farina se li afegeix un poc d’aigua tèbia, es desfà el rent, s’afegeix un poc de sal i bicarbonat, es va afegint l’oli, i es barreja (“es pasta”) tot.
2. Una vegada està ben pastat, es deixa reposar per a que puge i es faja “la pasta bona” durant uns 30 minuts.

Una vegada està ja en condicions, esta pasta es pot utilitzar per a fer “ cocotets” o “coquetes”

* Si es volen fer cocotets, es poden farcir amb allò que t’agrade: espinacs, un poc de pernil, all, pinyons,.....

* Si es volen fer les coquetes, amb els dits fas una espècie de “coca” , en la que és molt important fer-li un forat enmig per a que d’eixa forma l’oli entre pel mig i es puga fregir millor.

Les coquetes es poden menjar diríem d’una forma “salada”, en la que es pot posar :tonyina, tomaca, pernil dolç, formatge,... o bé d’una forma “dolça” i menjar-te-la en pla “postre” i posar-li:sucre, xocolata, nata,....

No es massa complicat de fer, i crec que vos agradarà. Si vos agrada la "pinta" que té, proveu de fer-ho


COQUETES. AUELA MILAGROS from alcoleja.org on Vimeo.

LA CARTA POBLA DE BENASAU

El passat 16 de maig vaig llegir una notícia al diari Levante sobre la carta pobla de Benasau del 1611, signada dos anys després de l'expulsió dels moriscos.
Sembla que l'arqueòleg de Dénia, Josep Antoni Gisbert, va trobar el document original de la carta pobla de Benasau casualment a una casa de subhastes a Madrid i es va posar en contacte amb l'alcaldessa, que de seguida el va autoritzar a comprar-lo. A més de la carta pobla hi ha també altres documents interessants. L'estudi de tot aquest material sens dubte podrà il·lustrar-nos sobre com es va produir la repoblació, quins llinatges hi havia, inclús quins tipus de conreu i arbolat. Tot i que les dades corresponen al municipi de Benasau, s'hi anomena a Joan Brisuela, senyor d'Alcoleja. Sens dubte és una adquisició molt important per al municipi de Benasau, però també per a la comarca i per a Alcoleja en concret per la nostra condició de veïns.