dilluns, 4 de juliol del 2011

AGUILES

Desde fa poques setmanes, es pot vore un àguila solitària volant pel nostre poble. Es de color marró amb la panxa color ocre intens. Es tracta d`una cría, i es que les nostres águiles, una parella histórica de aguiles de panxa blanca ha culminat amb exit la cria d`enguany. Arrere queden les setmanes que el pollet ha pasat inmobil, en un fragil niu, dalt d`una paret. Ara per fi, vola i entrena els seus muscles, mentres els pares cacen per a ell. L`eixida del niu no es casual, els pares sincronitzen la cria començant a covar ja en febrer, amb l`objectiu de que el fill vole quan hi ha abundància de conillets. La jove águila estará en Alcoleja fins la tardor, quan arriben els frets volará cap al sud concretament a la serra d`Escalona. Aquesta serra, entre Alacant i Murcia te una abundància extrema de conills, i sobre tot, al no tindre penyasegats de pedra, no te parelles territorials i per tant els inmadurs poden viure tranquils.

Quan arribe la primavera, un fort sentiment anomenat " filopatria" fara que la nostra cria torne a Aitana. Els seus pares ja no la reconeixerán i la tractarán amb molta agresivitat, per la qual cosa, la jove águila volará cap a altra muntanya propera fins trobar parella, tal volta les cries d`altres anys viuen al Puig Campana, Mariola, o serres de València.
Les águiles de panxa blanca ( Hieraaetus fasciatus ) son sedentèries i defensen el territori amb molta agresivitat. Al nostre poble hi han hagut casos d`agresións a humans que anaven al niu.
Grans rapinyaires com l`águila reial o el voltor no s`atrevisen a entrar a Aitana.
Tots tenim que estar orgullosos de tindre al poble una parella d`aguiles, hem de tindre en compte que están en extinció. I els caçadors que no es preocupen; ¡¡ les águiles cacen en 10km. a la reona !! volen per Benasau, Benilloba, Penàguila, Confrides, Sella...