dijous, 3 de novembre del 2011

AGUILA REAL




La gran aguila de les nostres montanyes i amb un niu a poquets km. del nostre poble, pero molt rara de vore al terme, on ja sabem que tenim un territori d`aguiles de panxa blanca que no les deixaria entrar mai. Les águiles reals son grans depredadors, la de la foto porta un corderet, es una imatge feta a Escocia on l`especie va ser exterminada i ara reintroduida desde Escandinavia, poden arribar inclus a matar llops i de fet les ensinistren a Mongolia per a tal fi.


En les nostres comarques cacen normalment conills, encara que está documentat que menjen també rates, esquirols ( documentat a Serra Nevada ) gralles, fardatxos,todons, etc.. fins i tot carronya quan no troben res a l`hivern.


Crien normalment en covetes a les penyes mes altes pero ocasionalment fan el niu en pi. Hi ha un cas d´una parella que cria prop de Beneixama en un pi, fa uns deu anys va traure endavant tres cries, la qual cosa es excepcional, normalment tenen dos cries i sobreviu una perque la major mata a la menor quan falta el menjar ( Cainisme ).


Les aguiles reals que tenim mes prop volen molt per Benilloba on cacen conills, no es dificil vore-les per allí. Per caçar volen a mitjan vesprada, quan la terra es calfa i pujen corrents d`aire ascendents, d`eixa manera es deixen portar per l`aire sense gastar energia, quan troben una presa, normalment conill,es situen en linia recta entre la presa i el sol, el conill atent a tot, no podra mirar al sol, perque la llum el deixaria cego. Justament a contrallum s`amaga l`aguila. Quan decideix atacar arribará a velocitats de 160km. per hora deixant molt poques posibilitats al conill de sobreviure a un atac aixi.

La real es un aguila que arriba a viure 30 anys, que es moltisim temps per un au. Al Alps encara corren legendes d`eixemplars enormes que mataven xiquets.
Mirant la foto del borreguet, tal volta no siguen legendes...