dimecres, 4 de gener del 2012

MUSSOL


La silueta del mussol, tan habitual abans dalt de cables de la llum i massos, está minvant de manera alarmant a tota Espanya. Esta regresio ha motivat que fora l`au de l`any 2011 per a la Societat Espanyola d`Ornitología. Al poble es raro de vore per varios motius: L`expansio del caro, bufol mes forestal i gran que depreda al mussol. L´avanç del pinar i arbusts dificulta la visio dels insectes i ratolins dels que menja el mussol. La prova es que a Benilloba es mes abundant als grans bancals i planures.
el cas es que ultimament en Alcoleja veig dos parelles i em fa molta il.lusio vore encara la seua silueta redona enfoscada a un marge o a la vora d´un cami. El mussol es altra victima de l`abandonament de la terra i de l`abus de herbicides e insecticides.
De les oviles ni parlem, fa temps que van desapareixer. Ara el caro ocupa l`espai d`aquests xicotets depredadors nocturns, altre dia parlarem del Caro.

MUSSOL

El mussol, de silueta tan habitual abans dalt dels masos o dels cables de la llum,está minvant de forma alarmant a tota Espanya, esta situacio va motivar que fora l`au de l`any 2011 per la SEO ( societat espanyola d`ornitología). a Alcoleja es prou raro, per varios motius. Te un parent ( el caro ) que es el seu depredador i es molt abundant al terme, d´altra part l`avanç del pinar i la vegetacio arbustiva li fan molt dificil vore ratolins o insectes, de fet a Benilloba, es molt abundant, perque allá pot vore i caçar als grans bancals de cereals.
A alcoleja visiten les hortes també per tal de agafar llombrigols. Ultimament al poble veig 2 parelles i em fa molta il.lusio vore encara la seua silueta redona enfoscada a un marge o a la vora del camí. El mussol es altra víctima de l`abandonament de la terra i de l`us de productes insecticides (i cancerigens). De les oviles ni parlem perque fa temps que han desaparegut.
El caro,mes forestal,esta ara ocupant el lloc d´estes especies, altre dia parlem d´ell