dilluns, 11 de novembre del 2013

Sobre l'observació del Sol i "La Picota"

Hola a tots!

Tinc una pregunta per a fer, a vore qui em pot treure de dubtes.

Resulta que estic fent un estudiet sobre astronomia en l'antiguitat i he pensat que, al poble d'Alcoleja, hi ha algunes tradicions que han perviscut al llarg del temps relacionades amb el tema. Per exemple, els coneguts com a "Penyonet de les 5" o la "Penya Migdia".

El cas és que li he preguntat a vàries persones del poble (entre elles, la meua iaia) i no han sabut dir-me exactament de quines muntanyes es tractaven. Sí sabien que el "Penyonet de les 5" estaria per Serrella i la "Penya Migdia" per Piscul, més o menys.

Una vegada localitzats, caldria saber l'època de l'any en la qual açò ocorria, doncs ja sabem que les hores de llum van canviant, i també des d'on es podia mirar, doncs no valdria des de qualsevol lloc!

Així que, si algú sap alguna coseta, li agraïria m'ho fera saber!

Una salutació a tots!

Dani


PD. L'altre dia, buscant un missatge sobre una pedra de picar espart que hi ha al carrer Baix (no sé exactament quina és), vaig llegir que algú preguntava sobre el nom de "La Picota". Possiblement, el nom vinguera per alguna forca que allí es col·locaria en temps antic.

Hi ha notícies de fa segles on es mencionava que a voltes posaven forques als encreuaments de camins per a fer por a la població en temps de revoltes i recordar que es complira la llei. A voltes, per supost, es feien servir... Per exemple, al 1609, quan s'ordena l'expulsió dels moriscos, s'ordena posar forques als encreuaments del Comtat.

"La Picota" d'Alcoleja es trobaria dalt del Carrer Baix, per on baixava el camí que connectava Penàguila amb la Marina i on potser hi haguera un encreuament de camins: el que venia de Penàguila, el que venia d'Alacant (per la casa rural de Mila) i segurament hi haguera un altre que baixara pel carrer Sant Miquel o el carrer del Trinquet, per tant, seria un bon lloc per a posar la forca.

Una picota era una columna on es penjaven els ajusticiats (a voltes només els caps!!!), i van ser prohibides el 1813, encara que alguna s'ha conservat.

Podria ser la Picota d'Alcoleja anterior a esta època? Molt probablement així fóra, i el nom s'ha conservat entre els alcolejans.

Per últim: algú sap si el nom del carrer del Trinquet té a vore amb que allí es jugava a pilota? Imagine que sí, però no ho sé segur i agraïria si algú ho poguera confirmar!

Gràcies per tot!!!