divendres, 1 de maig de 2015

Temps per a eixir a gaudir del camp

Estem en el mes de les flors. És el moment per a eixir pel terme i gaudir de les diferents flors que tenim per tot arreu.
Hui vos deixe  un xicotet video  on apareix sobretot la  planta silvestre  preferida per mi; l'estepa blanca
Es  la preferida per diversos motius, el més important  probablement siga pel color de la seua flor, "guapíssim". Eixe color i els abundants estams de color groc  atrauen els insectes que afavoriran la seua polinització.
El segon també potser siga pel tipus de fulles que presenta i que no passen tampoc desapercebudes. Toqueu-les, tanqueu els ulls i voreu com les sentiu carnoses i peludes al mateix temps, emmagatzemant així aigua, i evitant  perdre-la per transpiració; un bon exemple de bona adaptació al nostre clima mediterrani.
I el tercer, ja és més sentimental. Quan jo estudiava 3er BUP vaig tindre un professor de biologia que em va enganxar a aquest món tan apassionant com és el de l'ensenyament en general, i el de la  biologia en particular. Aquell any havíem de fer un herbari; i la primera planta que vaig triar va ser aquesta. Vaig anar com he fet en el vídeo que vos he deixat a l'alt de Mahoma, a la zona on teniem un tros anomenat l'olivar dels Gitanos, i d'allí la vaig agarrar, la vaig classificar, la vaig premsar,... A partir d'eixe moment em va guanyar aquesta planta.

També voreu que al vídeo apareix un arbust que en aquestos moments està una preciositat, tot en flor, l'espinal blanc o espinaler que té unes bones punxes i que també està molt ben adaptat al clima nostre bastant sec, i que com dic ara és un bon moment per a observar-lo.
En definitiva, no pergau el temps i eixiu al camp i mireu amb altres ulls el que la Natura ens presenta en aquests dies de primavera
*En la finestra d'Instagram també podeu anar mirant les fotos que vaig fent d'aquesta vegetació tan bonica que tenim al poble, però sobretot encara seria millor que vosaltres les fereu i posant #alcoleja tots les podríem veure


dijous, 30 d’abril de 2015

CARRERS "NOUS"

Doncs, va de més obres. Els que heu estat al poble en les darreres vacances, haureu vist que  s'estaven portant a terme obres de condicionament  en una sèrie de carrers.
En l'anomenat "carreret del metge" feia temps que necessitava arreglar-se el clavegueream, i aprofitant les obres s'ha fet tot de nou, així com altres carrers.
Deixe a continuació una serie de consideracions que  a mi almenys m'han cridat l'atencio:
1. La presència de les "voreres virtuals" (aceras virtuales) ja que com veieu  desapareix el rastell (bordillo) i per tant la vorera se situa al mateix nivell que la resta del carrer. Tot té els seus avantatges i inconvenients. Ara és més fàcil pujar al Carrer Nou amb el cotxe ja que no tens perill de engantxar-te amb cap rastell, les persones majors tindran menys problemes en baixar/pujar a la vorera. Però també és veritat que és més fàcil envair amb el cotxe la vorera, i per tant també més perill per als que van a peu.
2.Veig un problema en l'aigua quan plourà. Si bé és veritat que han fet el carrer de forma que l'aigua circularà pel centre, jo no sé si quan arribarà l'aigua a una cantonà (a l'altura de ma casa, o a casa Jaume) girarà com si d'un cotxe es tractés i d'eixa forma no em pegarà tota a la paret produint-me humitats....o entrarà com si res a casa Jaume. Ara el carrer està més alt, ja que s'ha posat al nivell de les antigues voreres. No sé, quan ploga de veritat ja vos ho diré.
Mireu les reixes antigues que hi ha per anar filtrant l'aigua al llarg dels carrers i que l'aigua se les salta com vol; i compareu-les amb la que s'ha posat nova a l'altura de la casa d'Eugenio. Quina dels dos tipus creieu que tragarà millor?. Jo no tinc dubte.
3. Duració del nou material utilitzat. Mireu com estaven els carrers que s'han arreglat, i els que encara queden, penseu els anys que fa que estan i voreu que estan en prou bones condicions.Voreu que en les fotos dels carrers abans d'arreglar (són del 2011) el material amb que estaven fets van soportar molt bé el pas dels anys, i el que si que es veia clarament que on s'havien fet "parxes" si que es notava que no s'havien fet amb la mateixa qualitat, per cert, les "aceres" estaven intactes. Al poble, crec que el material més semblant al que s'ha posat ara, està a l'era del "mestre". Mireu en les fotos i voreu com s'està descarnant, un material que es va posar al 2007 (no hi ha cap clàusula que indique que almenys dure 10 anys en bones condicions?) Espere que done millor resultats. També serà digne d'observar en el moment que es faça algun que altre "parxe" com s'igualarà la textura, color, ....
4. Voreu que al final de l'àlbum de fotos n'apareixen 5 que vos descol·loquen; a mi també. Ja  sé que el material que han tret dels carrers i que han deixat de manera provisional al cementeri i a l'era de la Caseta Ibàñez està de manera provisional, i que prompte ho retiraran. Però deixe  amb premeditació una sorpresa que em vaig trobar l'altre dia allí al costat. Podeu veure que trist és que estiga allí dipositat una sèrie de materials com corones de soterrament, bosses de brossa, cartells de fusta,...  Quina millor ocasió per a dir-li a l'empresa que ha portat tots els materials dels carrers, que amb 4 palades s'emporten també aquesta vergonya que algú ha deixat allí 
Podeu veure l'àlbum complet picant damunt la foto o a l'enllaç1 o bé a l'enllaç2

En el que crec que si que estarem d'acord és en que millor estan que estaven, no?

dissabte, 25 d’abril de 2015

I SI ENS COMPTEU EL QUE VOLEU FER ?

Com diu el títol "I SI ENS COMPTEU EL QUE VOLEU FER ?"  si eixiu guanyadors de les eleccions?.
No sé si es presenten 2-3 o més partits a les Eleccions Munuicipals, però llance esta proposta per a que qui vullga  l'accepte. 
El dissabte 9 de maig en principi baixaré al poble aprofitant que el diumenge 10 serà la festa de Beniafé, podríem aprofitar eixe dissabte per a fer una posada en comú, xerrada, miting, com li vulgau dir,... de tots els que vos presenteu a les eleccions i  presentar el projecte. Crec que podria ser interessant perquè  es podria fer per exemple al Patronat, on podria anar la gent que vulguera i fer les preguntes que consideren oportunes . També podríem grabar en video, i després penjar-ho ací de forma que la gent que no puguera anar, o que està fora del poble puguera tindre clares les diferents alternatives.
Jo deixaré a continuació un formulari i  també l'enllaç on aquells que no podeu assistir, pugau deixar ací les preguntes i jo eixe dia les faria. L'únic requisit que posaré serà que només s'acceptaran preguntes de persones que hagen posat el seu nom i correu electrònic (només sabré jo qui les ha fet). La finalitat és filtrar un poc les preguntes i evitar el que passa un poc al xat on amb pseudònims en ocasions es falta a les persones; d'aquesta forma espere que es guarden les formes.

Pense que pot ser una bona ocasió per a assabentar-nos de forma clara de què és el que proposen els futurs representants del poble; de totes formes, si no ho consideren oportú i no els sembla bé res  d'açò, aci acaba tot i no passa res, una altra volta serà. Ja direu!