dimecres, 21 de novembre del 2012

XORIGUER

El xoriguer es un xicotet falcó, no molt frecuent al poble perque prefereix camps menys forestals on troba insectes, ratolins,sargantanes, etc.. ( Cervantes en el Quixot es referix a esta especie com " cernicalo lagartijero").
Per altra part a la serra Aitana forma part del menu de l`esparver, aguiles, Bufol... no es menester que pense molt per a preferir viure lluny de la serra. A les ciutats inclus ha desenvolupat un sistema de caça que consisteix en clavar la pata en una gabia de canari que penja al balcó i esperar que el pardalet tot nervios vaja a parar a les seues garres. Este nou comportament que apareix a varies ciutats simultaneament es molt interesant i misterios; ¿com es comuniquen estes tecniques entre eixemplars?
¿ perque no ha aparegut abans ? ¿ on va començar?  ¿ es un comportament exclusivament urbá? ¿ com es transmet entre ciutats allunyades tenint en compter que es un au sedentària?...
Ultimament es veuen mes xoriguers al poble. A la bassa del Moli sol haver una parella, pero ja dic que ara es veuen mes. La foto es d´una femella i es sap per la cua, de color marronet, mentres el mascle te la cua gris.