Portes obertes a La Sarga
La serrania d'Alcoi és rica en patrimoni històric, com va declarar la UNESCO, catalogant l'art rupestre de la zona com a Patrimoni de la Humanitat. Algunes d'estes antiquíssimes pintures les tenim a Alcoleja però, com estan desprotegides, no indicarem la ubicació.
Tota la zona de l'Aitana és rica en este tipus de jaciments (Penàguila, Confrides, Ares...) però l'entorn de la Sarga, per la seua importància i singularitat, mereix una especial menció diferenciada.
Sabem que la zona on es troben les pintures de la Sarga és propera a valls on els primers agricultors de la Història de la península ibèrica es decidiren a intentar el fet de plantar llavors per a després recollir aliments. La població indígena, des de feia mil·lenis, s'havia dedicat a la caça i recol·lecció d'allò que la natura els oferia en el seu entorn però, de colp i volta, una nova forma de vida apareixia entre nosaltres i la cultura canviava: es passava del Paleolític al Neolític, i els canvis seguirien apareixent amb l'arribada dels metalls (coure, bronze, ferro...).
Totes estes transformacions culturals es reflexaren en l'art rupestre dels nostres antecessors. Per això a la zona tenim art macro-esquemàtic (relacionat amb els primers agricultors), art llevantí (propi de caçadors/recol·lectors) i art esquemàtic.
La Sarga és un conjunt patrimonial especial perquè en els seus abrics conserva els tres tipus de pintures. Pense que tots tenim una bona oportunitat de conéixer l'art rupestre alacantí en les properes (i últimes) jornades de portes obertes que ens permetran d'admirar este jaciment des de ben prop.
La visita és gratuïta i es faciliten places d'autocar (prèvia reserva) des d'Alcoi.
Cal aprofitar l'oportunitat!
3 comentaris:
Gracies Dani, sempre vull anar i no se cuan fan portes obertes. El calendari es el del 2009 sabs les del 2010?
Gràcies Dani per la informació
Sí, Jordi, els dies 13 i 14 de Novembre.
Publica un comentari a l'entrada