divendres, 18 de juliol del 2014

ELS ESCUTS D'ALCOLEJA

Fa ja un cert temps, un amic del poble em va dir: Mira els Programes de les Festes Patronals i fixa't en els escuts del poble que van apareixent. M'ho va dir mig rient-se, mig cabrejat. 
Vaig buscar per casa alguns Programes que tenia guardats, i ..... si, la sorpresa va ser majúscula. Primer, perquè vaig trobar un Programa del 1966, i allí vaig veure un escut, molt curiós, i que mai l'he tornat a veure. Però la sorpresa va ser que efectivament, als Programes van apareixent diferents escuts. En la presentació que he deixat a continuació, podeu veure com en un mateix Programa (del mateix any) podem trobar la salutació de l'alcalde amb un escut, i unes fulles més endavant es pot veure com l'Ajuntament paga una fulla felicitant al poble d'Alcoleja amb un escut diferent al que està al costat de la salutació de l'alcalde. I a tot açò, quin dels dos escuts és el bo, el de l'alcalde, el de l'Ajuntament, o cap d'ells..?  És molt curiós i realment em va fer riure.

  Què passaria si en la bandera d'esta Espanya nostra en la que els símbols són tan sagrats, algú, sense mala intenció(o amb mala intenció)anara canviant l'escut cada dos per tres....? No vull ni pensar-ho!!!
Sé que l'error en moltes ocasions ve pel fet que els festers van copiant o escanejant les fotos que apareixen als programes d'anys passats, i que es fa sense cap mala intenció. Però... no creieu que algú hauria de posar un cert ordre i deixar d'una forma clara d'una vegada per totes quin és L'ESCUT CORRECTE? 
Fora bromes, vos convide a que mireu amb detall les fotos que deixe a continuació (forma del castell, teulada, finestres,...), posant la presentació a pantalla completa, aturant el ritme automàtic de la presentació, tirant enrere, tirant endavant,...; i si al final creieu que sabeu quin és l'escut vertader, ho poseu en el formulari següent. Deixaré 10 dies, i  després ho direm.


4 comentaris:

Dani ha dit...

Molt curiós, Rafa!!!

Jo crec que sé quin és... Es va publicar en algun lloc la simbologia de l'escut, perquè no n'hi havia un d'oficial i l'ajuntament, fa uns quants anys, va demanar que se'n fera un. No diré res per a no donar pistes!

Ja he participat. Supose que ens donaràs tota la informació en breu, així que l'esperem!!!! ;)

Anònim ha dit...

DOGV 3.396 RESOLUCIÓ 13 OCTUBRE DE 1998, PUBLICAT 18.12.98


DETALLES:

http://vexilologiacvalenciana.wordpress.com/2014/01/10/alcoleja-2/

Dani ha dit...

Sabeu què va voler representar l'autor/a amb la "flama d'or damunt la muntanya de plata"?

La resposta és ben senzilla i lògica... :)

Dani ha dit...

Doncs la muntanya, evidentment, es tracta de l'Aitana.

Les tres flames de damunt representen els tres rius que baixen de la muntanya: el de Xarquera, el del Molí i el del Tronxo. Els 3 són els afluents del que més endavant serà el Riu Frainos, històricament conegut com a "riu major de Penàguila".

Per cert, va aparéixer un document del segle XIII on Jaume I repartia l'alqueria morisca d'Ares de Penàguila (més tard Ares del Bosch) on es descriu en llatí el terme de la mateixa.

Una de les fites és, curiosament, "la mesquita de la vila de Frainos". Per les explicacions podria trobar-se en l'actual terme d'Alcoleja però, de moment, tot és un misteri...