Espècies arbòries en perill
Veig interesant posar este articul per si algú sap si tenim al terme.
RECUPERA QUATRE ESPÈCIES ARBÒRIES EXTINTES AL TERME MUNICIPAL D'ALTEA
Dins del programa d’educació ambiental d’Ecologistes en Acció de la Marina Baixa, i com a un dels objectius més importants de l’Hort Biològic Escolar que està desenvolupant-se al col·legi públic les Rotes d’Altea, el passat dia 17 de desembre es van plantar per part del col·lectiu ecologista, i amb la participació del xiquets de primer i segon de primària (6 i 7 anys), quatre espècies arbòries presents als cultius de l’horta alteana durant segles i que avui, per culpa de la brutal expansió urbanística i de l’abandó i la degradació dels camps de cultiu, es trobaven extints o pràcticament desapareguts.
El cas més greu és el del ceroler o atzeroler (Crataegus azarolus) del qual només queda un exemplar a Altea, plantat fa uns pocs anys a l’institut Altaia per un mestre sensible a aquesta pèrdua patrimonial, i als pobles del voltant només queda algun exemplar que algun jardiner amb bon gust el va utilitzar, com ara el cas de dos exemplars a dins d’un jardí de la urbanització Bello Horizonte de la Nucia. L’exemplar cultivat més proper el trobem a les faldes de l’Aitana, al terme municipal del Castell de Guadalest, allí queda un exemplar de grans dimensions i del qual la gent ja no recorda ni el nom. Proba de la seua presència anterior a terres alteanes queda patent encara la dita “ves-te’n a fer ceroles”, que se li diu a algú quan, per ser un poc pesat, se’n vol perdre la seua presència, ja que aquest arbre es dóna bé a les muntanyes i des de la plana de l’Algar se li enviava a un lloc relativament llunyà, allà a Altea la Vella i els bancals de la Serra de Bèrnia on probablement creixia amb certa facilitat, però sempre prop de les hortes de regadiu i les sèquies.
Altra espècie també recuperada i que es podia considerar extinta és la servera (Sorbus domestica) un arbre que encara queda un últim exemplar a Altea, a dins d’un jardinet del casc antic i de propietat privada, del qual Ecologistes en Acció ha obtingut amablement el permís del propietari per tal d’aconseguir nous exemplars de plançons provinents dels fillols que ixen de les seues arrels. També s’ha aconseguit un exemplar de grans dimensions provinent del viver de l’empresa Eco-Garden. El cas de la servera és el mateix que el ceroler, ja que quasi ningú a la població recorda el seu nom i menys encara la possibilitat de menjar-se el fruit. Aquest arbre i el seu fruit eren molt estimats antigament a tota la Vall de Guadalest.
Altre arbre que s’ha recuperat és la nyespra (Mespilus germanica), comunament cultivat abans de l’aparició a les nostres terres del conreu massiu del nyesrper del japó, i del qual encara queden alguns exemplars a l’horta alteana. Els membres d’Ecologistes en Acció han pogut identificar encara tres arbres al terme municipal d’Altea, un d’ells en molt bon estat a la partida dels Arcs, un altre a Sogai i un tercer, molt degradat a l’Olla, prop d’Altea la Vella.
Per altra banda, per tal d’aconseguir conservar aquestos exemplars, s’ha sol·licitat a les regidories d’Agricultura i de Medi Ambient de l’ajuntament d’Altea que es promoguen mesures des de l’ajuntament per tal de conservar-ne els que encara hi viuen, així com la confecció prèvia d’un catàleg d’arbres amb interès específic al terme municipal d’Altea.
En quant al ginjoler (Ziziphus jujuba) el seu record és ben patés ja que encara es venen gínjols al mercat, no obstant això només mitja dotzena d’exemplars resten als bancals de cultiu i ningú queda ja salvatge a les sèquies i rierols alteans. D’aquest arbre s’han plantat dos exemplars provinents de viver.
Al mateix temps s’ha procedit a plantar altes arbres més coneguts que han acompanyat la nostra cultura agrícola i avui en dia estan al límit de la desaparició per la pèrdua accelerada de l’hàbitat rural, com ara una figuera bacorera, una parra de moscatell de Dénia i un magraner. Aquestos arbres junt a altres ja existents com són dos garroferes i un jueu (garrofer mascle), dos ametlers i una prunera, fan que el pati del col·legi públic les Rotes es converteixca en un autèntic banc de biodiversitat agrícola i cultural d’Altea.
Els planters de nyespreres, de ginjolers, de serveres i de les altres espècies han segut aconseguits gràcies al viver especialitzat de l’empresa Eco-Garden d’Altea, qui ha col·laborat desinteressadament en aquest important projecte de recuperació de flora autòctona donant suport econòmic i material per la plantació.
La col·laboració institucional imprescindible prové del mateix Col·legi Públic Les Rotes, per mig dels mestres de primària i la direcció del centre així com del Consell Escolar i de l’AMPA de les Rotes, les quals mostren el seu interès mitjançant la col·laboració i aportació de mitjans per tal de fer possible del projecte d’educació ambiental d’Ecologistes en Acció de la Marina Baixa consistent en el cultiu de l’Hort Biològic Escolar.
Ecologistes en Acció de la Marina Baixa també ha demanat ajut econòmic a l’ajuntament d’Altea per mig de la regidoria d’Agricultura, de la qual no existeix a hores d’ara una resposta definitiva en espera d l’aprovació dels nous pressupostos per l’exercici vinent, encara que si mostra gran interès per donar suport a aquest projecte, així com a la regidoria d’Educació, la qual ha col·laborat en una part de la realització d’aquest hort amb l’aportació de mitjans.
El projecte de l’Hort Biològic Escolar finalitzarà en acabar el curs, a finals del mes de juny de 2008, està dirigit a més de cient xiquets i xiquetes i entre altres objectius també figura la creació d’un banc de llavors de varietats tradicionals d’Altea. Per a propers anys s’ampliarà aquest projecte a altres centres del poble.
3 comentaris:
Interessant el post que has fet, Jordi.
Mira la foto que he deixat en Instagram. Crec que és un ceroler
Gràcies
Rafa crec que és una moixera. Acerolers tenen, i prou grans Vícot i Paco La Lechera. Per sort a Alcoleja encara podem gaudir d'estos arbres. Gràcies per el post Jordi
Possiblement tingues raó tu Ignasi. Les fulles no m'acabaven de quadrar. Gràcies
Publica un comentari a l'entrada