dissabte, 22 de març del 2008

Història d'Alcoleja I




A vore, ara que ja sóc usuari del bloc puc obrir un nou tema, i aprofite per a ampliar millor la informació que busque al post de les obres a Beniafé...

El cas és que un dels meus "hobbies" des de fa un temps és buscar coses (dades, noms...) sobre la història d'Alcoleja, des del seu origen fins els nostres dies.

Si sabeu alguna cosa referent a Alcoleja entorn als segles XV, XVI o voleu col·laborar d'alguna manera estaria molt bé que entre tots redactàrem la Història d'Alcoleja.

De moment, per les fonts consultades, puc aportar les següents dades generals:

- Les pintures rupestres d'Aitana confirmen que la zona ja estava habitada cap al 7000-4000 aC. Com a cosa curiosa, dir-vos que a Penàguila es van trobar les restes de cereals més antigues de tota la Península (del 5000 aC), fa uns anys. Per tant, sabem que Alcoleja i la zona del Comtat ja estava habitada llavors.

- Alcoleja com a tal sorgeix al segle XI, segons alguns historiadors. Aleshores es construeix un enfortiment, el qual és anterior a la conquesta de Jaume I. Com ja sabem, Alcoleja significa "el castellet".

- Jaume I reparteix les terres d'Alcoleja (1248) a un tal Pere Ramon, fill de Domènec de Càmera, donant-li "7 jovades de terra en l'alqueria dita Alcoleja i una jovada de vinya a Travadell".

- L'any 1421 tenim Penàguila com a "capital", habitada per cristians i, com a subordinades, les alqueries d'àrabs d'Alcoleja, Beniafé, Benasau, Ares i Frainos (al costat d'Ares), que depenien de Penàguila.

- Al cens del 1510 apareix Alcoleja, Beniafé i una altra nova alqueria, dita Benigallim (en alguns documents posteriors se la cita com a Benigama), que actualment estaria deshabitada o integrada en Alcoleja.

- El 1535, per a cristianitzar la zona, es crea una parròquia a Ares, a la qual s'adjunten totes les altres alqueries.

- En aquest segle és quan el senyor feudal, Miquel Fenollar (notari de Penàguila i senyor de Planes i Alcoleja) construeix l'actual torre defensiva i el Palau. Pel que sembla, aquest senyor serà decapitat a València per Felip II per falsificació de documents. No vos sembla curiós que després de 500 anys tornem a tindre un altre Fenollar a l'alcaldia? Esperem (això sí) que no córrega la mateixa sort!!! Tu no "falsifiques escriptures", Quiquet!!! ;)

- Al 1574, en vista que els moriscos de la zona no anaven a rebre missa tampoc a Ares, l'arquebisbe Juan de Villanueva ordena la construcció d'una església en Alcoleja, fet que propiciarà la compra del poble per part de Joan de Brizuela, noble valencià.

- 1609: els moriscos de tot el Regne de València són expulsats, fet que propícia la repoblació d'Alcoleja, segons autors, per alcoians sobretot. En aquest any ja no apareix Benigallim com a alqueria al cens, és a dir: que ja està deshabitat o integrat a Alcoleja.

- Alcoleja passà a ser dels marquesos de Malferit el 1743, amb el casament d'una descendent de Joan de Brizuela amb Carlos Roca, II marqués de Malferit.

- Per esta època es derribà l'antiga torre mussulmana, segons algun veí del poble, "per a emprar les pedres en fer marges". Es va trobar aleshores una placa en homenatge "a dos mahometans difunts".

- Durant el segle XIX s'aconsegueix el màxim d'habitants a Alcoleja (quasi un miler), gràcies a l'agricultura i també a la indústria que, tenint el seu nucli a Alcoi, també ampliava els seus beneficis a tots els pobles.




Estes són algunes de les dades que he anat recopilant.

Vos agrairia que, si trobeu alguna errada o si sabeu alguna més, així com llibres on poder ampliar estos coneixements, ho digueu per a elaborar una Història d'Alcoleja completa i correcta.

Espere que servisca per a que algú conega una miqueta més Alcoleja!

Videos colats al dailymotion

Perdoneu que durant un temps hagen posat al videowall de Dailymotion una sèrie de videos que no son meus. Per poder posar els videos d'eixa manera vaig tindre que crear un grup (alcoleja.org) a fi de que només isqueren els que tinc relacionats amb Alcoleja. No vaig veure que si no moderava l'entrada de nous autors al grup, qualsevol podia unir-se i pujar videos sense demanar-me permís. A partir d'ara ja me l'han de demanar.

diumenge, 16 de març del 2008

D'exposició en S.Santa per Madrid o Barcelona

Ara que entrem en Setmana Santa, i que alguns podeu aprofitar per a passar uns dies per Madrid o Barcelona, si vos agrada açò de l'anatomia, jo de vosaltres no deixaria escapar la possibilitat d'anar a veure l'exposició sobre el cos humà mitjançant cossos reals, de persones de "carn i ossos".
Actualment estan les dues exposicions en marxa. Jo vaig veure la de Barcelona, i em va encantar. En contra del que es pot pensar, no resulta desagradable, i si molt il·lustrativa, si t'agrada el tema.
Si voleu mirar de què va el tema, podeu picar aquí, en la pàgina oficial de les exposicions, i si voleu mirar un video en el que es veu de què va el tema, podeu continuar mirant i llegint en el post que vaig penjar en el blog de l'insti; està molt bé el video.
Ara bé si vos interessa anar, és molt interessant que reserveu les entrades abans d'anar perquè podria ser que si aneu sense reservar, podrieu trobar-vos en que no hi ha entrades per a eixe dia.
Val molt la pena.