dimarts, 5 de març del 2013

TEIXO

El teixó es, desde el meu punt de vista el mamifer mes interesant que podem trobar en Alcoleja. Realment es molt dificil de vore, entre altres coses perque es molt discret i nocturn. Es un animal que sempre ha format part de la fauna de la serra Aitana. Antigament es capturaven amb trampes ( es menjaven ) i inclus formava part de la cultura del poble, quan un bebe estava polit li deien: " esta grosset com un teixonet ". Ultimament podem pensar que l`especie reviscola i comencen a ser algo mes frequents els avistaments. El teixó es un mustel.lid, de la mateixa familia que el furó, la fagina ( garduña) o la mustrela ( comadreja ). Es un animal gran, que pot arribar als 15 kg i omnivor, menja de tot, ja hem dit que tindre habits forestals i ser oportunista, es bon pronostic hui en dia.
 Ocasionalment pot causar problemes a les hortes, on excava les arrels de les tomaqueres buscant llombrigols, inclus pot furtar alguna carabasseta. Es impresionant vore un teixó de prop, es un animal espectacular. Dificil  determinar quans teixons tenim al poble, segurament varies parelles. Fan uns caus molt grans, amb varies entrades i galeries interiors i amuntonen molta terra fora del cau.
 Fa poc vaig trobar un cau habitat, em va cridar l´atencio que tingueren una letrina, un clotet a pocs metres de l`entrada  on fan les deposicions. Em vaig asomar al cau un poc impresionat no mes de pensar que podia eixir un teixó en eixe moment. Probablement estarien dins dormint, ja que pasen l`hivern aletargats...