dimecres, 16 de novembre del 2011

CADERNERES EN PERILL


Les dades cientifiques mes recents de les aus vinculades al medi agrari indiquen una tendència a la baixa sense precedents a tota Europa, baste dir que les poblacions de paixarells (pardillo) han disminuit un 62% al continent.
Les caderneres, molt abundants al nostre poble fins fa poc anys estan minvant de forma alarmant. A Alcoleja tenien comportaments inedits, ja que extraien pinyons de les pinyes obertes a l`estiu.
A la tardor es juntaven exemplars juvenils que volaven pels camins i pistes menjant llavor d`olivarda i panical. Estos grups eren molt importants perque es formaven a base de jovenets que acabaven festejant, de manera que a la fi de l´hivern estaven ja formades les parelles.
No queda res d`eixos bandols, enguany no he vist mes de dos grups de 5 exemplars.
L`any 2006 va ser el primer any de la desaparicio; com que 2006 i 2007 van tindre primaveres molt gelades i plujoses vaig pensar que el vent i la pluja van tombar els nius, pero hi ha algo mes. També coincideix con l`aparicio de l`esquirol, que a la fi es com una rata arborea que menja ous.
Altra questio es la captura per a gabia, no hi ha que perdre de vista que la generalitat valenciana, en contra de les directrius europees i del ministeri de medi ambient espanyol continua donant licencies ( 4000 anuals ) per a capturar pardalets on es calcula que moren uns 100.000 pardalets a l`any ( els que no van a la gabia van a la sarten ).
I ja pèr fi, lo pitjor de tot es que hi ha una alerta europea per posible infecció de tricomones a les aus silvestres, una de les hipotesis es que la malaltia la propaguen les tórtoles ( i tenim una expansió brutal de la tortola turca ! ).
Tornant al principi, el medi agrari está molt contaminat. Els herbicides, que es gasten sense precaució, afecten a pardalets i a les persones, de fet es un producte altament cancerigen que la gent fa servir sense pensar els efectes que te.
Tal volta hi haura que tornar a les practiques agricoles tradicionals, mes respetuoses amb la vida...