dijous, 16 de febrer del 2012

Noticia molt desgraciada. Ha mort Teresa

Molt trista aquesta notícia. Ha mort Teresa "la Cabiela".  Sembla ser que a conseqüència de l'impacte emocional provocat pel robatori que ha sofert aquest migdia. De totes maneres encara no es pot dir amb seguretat si ha sigut eixa la causa real, o si ha sigut per culpa d'una violència més concreta.
Notícia publicada a RTVV
Crec que molts de nosaltres pensàvem que algun dia passaria alguna cosa gorda al poble. Ja portem molts anys en els que els robatoris van  produint-se amb certa cadència: als bars, a la carnisseria, a cases particulars,.....,benzina de cotxes, tractors,...;i afortunadament fins ara sense danys físics. Però hui ha sigut molt tràgic
Al poble nostre com a pràcticament tots els altres de la rodalia, ens estem trobant amb una població de molta edat, amb persones que estan acostumades en bastants ocasions a tindre la porta "oberta", acostumades a no desconfiar de una persona que toca a la porta preguntant qualsevol cosa; a no tindre pràcticament protecció de la Guardia Civil, Policia,.. Tot açò fa que la inseguretat vaja augmentant, i encara ho farà més. Per tot açò, hem d'anar amb molta precaució !
Només acabar donant el condol de tot cor a la Família de la Tia Teresa: Juanjo, Asun, i més familiar i espereant que no ens torne a passar una desgràcia com aquesta.
 Descanse en Pau !

dilluns, 13 de febrer del 2012

El marqués de Malferit i la seua filla il·legítima

La història del nostre poble, per a bé o per a mal, ha estat lligada des de fa molt temps a una família de la noblesa valenciana de la qual els nostres avant-passats n'eren súbdits: els Malferit.

Quan algú volia fer-se una casa, havia de demanar permís (i pagar, clar) al procurador del marqués; si un volia obrir un negoci, ho havia d'autoritzar el marquès (previ pagament!), i així ocorria amb tots els aspectes administratius i econòmics del dia a dia.


Interior del Palau dels marquesos de Malferit al carrer Cavallers de València


Lahistoriadora Ana Mª Reig Ferrer havia escoltat, de boca de la seua sogra, la història sobre l'àvia Paula (la seua àvia i besàvia de Rafael), la qual suposadament era filla il·legítima del marquès de Malferit i havia sigut donada la beneficiència al poquet de nàixer.

Eixa llegenda familiar sempre havia estat ahí... Fins que Ana Mª es va decidir a investigar una miqueta més.

Per fi ha vist la llum el seu article a la revista Almaig, i podrem contrastar més veraçment quant hi ha de realitat i quant de mite en tota la història de l'àvia Paula.

El text apareix a la revista "ALMAIG: ARXIUS I DOCUMENTS, nº XXVII. Ontinyent, La nostra Terra, 2011, pp. 66-75" i tenim autorització de l'autora i la revista per a difondre'l al bloc, ja que Pascual Mercader i Roca, el suposat avant-passat de Rafael Espí, també va ser el nostre senyor feudal, al qual els alcolejans rendien tribut com a súbdits que eren.

És una història ben interessant, la qual s'ha vist ampliada per noves troballes que caminen cap a la confirmació de tot plegat: herències, rendes vitalícies, tractes de favor... Tot indica que és cert!

Enllaç a l'arxiu:
http://www.scribd.com/doc/81475657/Almaig-2011

Espere que us semble interessant la història. I, per suposat,agrair en nom de tots a Ana Mª Reig, Rafael Espí i la revista Almaig que ens permeten conéixer una miqueta més algun aspecte del passat del nostre poble.