dimecres, 10 d’abril del 2013

PICOT VERD

El picot ( pito real ) es l´unic representant que tenim al poble dels
 " pajaros carpinteros". A alcoleja es prou abundant, i a la primavera es mes facil de vore, amb un vol ondulant on destaca el color verd, especialment a l`esquena. De vegades no es veu, pero es senten les seues "risotades" ( paregudes a les del "pajaro loco" dels dibuixos animats)
Com podem vore a la foto, fa forats als troncs per fer niu. Te tres ferraments esencials, el bec, les pates per sostindre a l`escorfa i la cua, forta i puntiaguda que el sosten contra l`arbre. Fan niu preferentment en Xops, perque la fusta es blaneta, encara que a Alcoleja fa nius a pins morts, postes de la llum, atmellers i oliveres, sempre en fusta molt vella. Al pi no poden fer niu perque s´enviscarien amb la resina. Es insectivor, busca insectes a la fusta podrida i formigues, que agafa amb una llengua exremadament llarga i fina. Pareix que a Alcoleja tots els territoris de qualitat estan ocupats ( tampoc tenim molts arbres vells ) perque desde fa uns anys els picots taladren la façana dels massos.
El cas es que desde fa uns anys es publiquen en revistes d`ecología articles sobre comportaments  anormals del picots, ja que piquen taluds, barrancs de terra..etc.
Personalment vaig publicar una nota a al revista Quercus amb un comportament insolit dels Picots alcolejans, que piquen la frontera dels massos. Li vaig enviar també un correu a un cientific especialista en picots del Parc nacional del coto de Doñana que no em va creure perque els forats que feien als massos eren irregulars i el picot fa sempre forats redons. El cas es que fa poc, mirant la pared nord del mas del Maquete vaig trobar la prova concluient; un forat irregular entre les pedres de la façana que a l`arribar a la biga de fusta que está al cadamunt de la finestra canvia i es torna totalment redó. Es la prova de que els picots del nostre poble foraden els masos, i per cert el maquete, sembla un formage emmental ( el gruyere autentic no te forats). Els forats son irregulars en les façanes perque foraden l`algep que hi ha entre pedres, i no mes en cas d`arribar a fusta el fan redó. Val la pena pasejar fins al Maquete i vore com está, i si sentiu alguna risotada o una au gran de vol ondulant, ja sabeu; el pajaro loco.