dissabte, 3 de febrer del 2007

¿HORNOS DE CAL EN LA ANTIGUA SENDA DE AITANA?





Si subís hacia la Aitana usando la antigua senda que zigzaguea hasta casi llegar al collado que hay más arriba de la llamada “Caseta de Severino”, se pueden ver restos, algunos bien conservados, de lo que parece que fueron antiguos hornos para la fabricación de cal. Todos los que yo he podido ver se hallan en el tramo de senda que discurre por el bosque de pinos del Relleguero. Quizá de los mejores conservados es éste que fotografié hace unos días.
La obtención de cal en hornos de este tipo ha sido una práctica que se ha venido realizando en diferentes puntos de la geografía provincial y de fuera de ella. Hornos de cal han existido en San Miguel de Salinas. En la zona de la Font Roja también existen restos de esta actividad dada la presencia, al menos, de resto de un horno de cal.
Para la obtención de cal era necesario calcinar la piedra caliza a elevadas temperaturas. La ubicación de los hornos de cal parece que obedecía necesariamente a dos premisas previas: una la presencia en las proximidades de abundante piedra caliza a quemar. Y la segunda la presencia, también en las proximidades, de combustible que mantuviera vivo durante días el proceso de calcinación. Ambas premisas se dan en lo que parece que pudieran ser los hornos de cal del Relleguero. Además, la antigua senda, a nada que la recorráis despacio y miréis a los lados, observaréis que sube, o que baja, enlazando pozo tras pozo desde la Font de Gepa.
Parece probable que la actividad de la fabricación de cal se estuvo desarrollando dentro del término municipal de Alcoleja, y que la profesión de “calero” tuvo necesariamente que existir.
He puesto un dibujo obtenido de una de las muchas páginas que hay en la “red” que tratan este tema, y en el que se pueden ver las características que tenían estos antiguos hornos.
Si queréis ampliar la información podéis entrar en algunas páginas web. Os he puesto sólo un par de ellas por si tenéis curiosidad.
http://club.telepolis.com/milmarcosweb/web/recordando/calera.htm
http://es.geocities.com/agmgc2/calero/el_calero.htm

Por último una pregunta: ¿ Alguien conoce quién pudo trabajar en este tipo de hornos de cal que pudiera confirmar si es que verdaderamente esta actividad existió en Alcoleja?. Si es así podría contribuir a ampliar información sobre esta práctica y poder rescatar del olvido la profesión de “Calero”.

dimecres, 31 de gener del 2007

Hola a tots. Ja veig que cada vegada en som més. Això està molt bé. Volia comentar-vos una notícia que he escoltat este matí a radio Alcoi. Deia que a Penaila van (o volen) construir unes 200 vivendes. S'ha constituit una mena d'associació i el seu president (han dit el nom però no el recorde) comentava que per la quantitat de terra que havien comprat es temien que no sols serien les 200 d'abans. Ja no sé més. Josep tú ho has sentit també?.
Per cert, bonica la foto de la neu. Jo vaig estar el divendres amb Gema (nosaltres no tinguerem escola je, je). Hi havia més neu pel Regadiu que després en Alcoleja. Per damunt del Relleuero segur que quallaria molt més. Gema està dient-me que ha tornat a escoltar en la radio que definitivament Alcoleja tancava l'escola. Una vegada Enrique el de Pura em va comentar que a Confrides també volien tancar-la però es va establir una família d'inmigrants i la van poder mantenir. Bé, açò ja és massa llarg.Me'n vaig a sopar.

Nous membres

Hola a tots. Ja puc participar al blog i vos anime.
Al principi pareix complicat però no ho és.
Done informació: Primer, al rebre invitació de gmail, crear compte. Després enviar a Rafa un correu. I quan reps confirmació de ser nou membre, acceptar. Obrir correu gmail i entrar en blog Ja pots escriure, enviar foto i participar.
Gràcies i fins a la propera

dimarts, 30 de gener del 2007

El Camino Antiguo de Aitana Nevado




Este es el aspecto que tenía parte de la senda antigua de subida a la Aitana un poco más arriba de la Font de "Gepa".




Y este es el aspecto que tenía la pista de subida desde la base a la Font de L´Abre tras el paso de toda la caravana de Todoterrenos.



























































Y este otro el aspecto de la pista desde la base a la Font del Abre despues del paso de los Todoterreno

dilluns, 29 de gener del 2007

Primera nevada de l'any

Sense fer massa cas de la informació aportada per Canal 9, que ens deia que estaven les carreteres tallades, podem dir que ha sigut una xicoteta, però la primera nevada de l'any. Molt de fred i bastant pluja, 50 litres més o menys. Un conegut d'Alcoi va pujar a la font de l'arbre i ens ha comentat que hi havia quasi mig metre de neu, en la foto podeu apreciar com estava el cami direcció a la font de l'arbre. L'arribada a la font va ser caminant. (Moltes gràcies Rafa, per la foto)

diumenge, 28 de gener del 2007

Tutorials per a treballar

J.Vte. em va comentar mig en broma que hauria de fer un curset per a poder presentar millor les entrades amb fotos, videos,etc. Com que això és un poc complicat, he pensat que millor faria uns tutorials de com donar-se d'alta en Gmail, PICASA, slideshare, etc, i així poder pujar fotos, videos, arxius en PowerPoint, PDF ,etc.
Els tutorials els he penjat en una wiki que tenim al Dep. de Bio-Geo, La NIKA i així s'en podran ferus també els alumnes i tot aquell que vullga. No són tot "lo" bons que m'agradaria, però ferfletxes i més coses em suposava massa faena, i ara estic un poc saturat. si piqueu en la següentadreça els tindreu i els podeu obrir o baixar, estan en PDF. De totes maneres deixaré l'adreça de la wiki en l'apartat d'enllaços i aixina encara que esta entrada s'arxive, sempre estarà a l'abast.
http://lanika.wikispaces.com/Tutorials+per+a+publicar+en+Internet
Per una altra banda, com per a fer els tutorials he hagut de donar d'alta a una altra persona, i pujat algunes fotos, com que estan preses d'ahí d'Alcoleja i Aitana, aprofite i penge els albums

En l'apartat dels comentaris ja direu si vos han servit o no els tutorials