dijous, 3 de novembre del 2011

AGUILA REAL




La gran aguila de les nostres montanyes i amb un niu a poquets km. del nostre poble, pero molt rara de vore al terme, on ja sabem que tenim un territori d`aguiles de panxa blanca que no les deixaria entrar mai. Les águiles reals son grans depredadors, la de la foto porta un corderet, es una imatge feta a Escocia on l`especie va ser exterminada i ara reintroduida desde Escandinavia, poden arribar inclus a matar llops i de fet les ensinistren a Mongolia per a tal fi.


En les nostres comarques cacen normalment conills, encara que está documentat que menjen també rates, esquirols ( documentat a Serra Nevada ) gralles, fardatxos,todons, etc.. fins i tot carronya quan no troben res a l`hivern.


Crien normalment en covetes a les penyes mes altes pero ocasionalment fan el niu en pi. Hi ha un cas d´una parella que cria prop de Beneixama en un pi, fa uns deu anys va traure endavant tres cries, la qual cosa es excepcional, normalment tenen dos cries i sobreviu una perque la major mata a la menor quan falta el menjar ( Cainisme ).


Les aguiles reals que tenim mes prop volen molt per Benilloba on cacen conills, no es dificil vore-les per allí. Per caçar volen a mitjan vesprada, quan la terra es calfa i pujen corrents d`aire ascendents, d`eixa manera es deixen portar per l`aire sense gastar energia, quan troben una presa, normalment conill,es situen en linia recta entre la presa i el sol, el conill atent a tot, no podra mirar al sol, perque la llum el deixaria cego. Justament a contrallum s`amaga l`aguila. Quan decideix atacar arribará a velocitats de 160km. per hora deixant molt poques posibilitats al conill de sobreviure a un atac aixi.

La real es un aguila que arriba a viure 30 anys, que es moltisim temps per un au. Al Alps encara corren legendes d`eixemplars enormes que mataven xiquets.
Mirant la foto del borreguet, tal volta no siguen legendes...












diumenge, 30 d’octubre del 2011

GOTA FREDA. 110 Litres

Ha passat, o està a punt d'acabar de passar l'anomenada "gota freda", i al nostre poble, podem dir que no ha ocasionat greus problemes.
Han caigut al voltant d'un 110 litres, "ben caiguts" ,i per tant sense originar solsides (és possible que alguna se n'haja fet) ni altres problemes que sempre es poden crear si la descàrrega d'aigua es realitza en molt poc temps. En aquesta ocasió s'han repartit de divendres a la matinada del diumenge.
 Però què és això de la gota freda?. Per què es produeix ?.
Crec que en la següent  animació vos pot quedar clar, i es pot veure perquè a la nostra Comunitat és bastant freqüent en aquesta època de l'any: atmosfera prou inestable,  mar encara prou calent i amb una gran evaporació i bosses d'aire gelat que vénen de l'oest. Quan entren en contacte eixes dues masses d'aire de diferent temperatura ,es crea una gran inestabilitat  que origina al final la descàrrega d'una gran quantitat d'aigua en molt poc temps en zones relativament pròximes a la costa.