dissabte, 10 de maig del 2008

LES NOSTRES PARAULES: FIC


Ja fa molt de temps que no escric al blog. Tenia unes quantes paraules apuntades per comentar, però no en trobava informació o la que trobava no em resultava prou interessant. Finalment m’he decidit per la paraula fic. Coneixeu l’expressió tindre un fic o eixir-li a un un fic? Fic és sinònim de berruga, però és un mot menys conegut. Déu de ser dialectal perquè no la trobem als diccionaris de català estàndard. Ma mare la utilitzava perquè de vegades en tenia pel coll. Ací a Xàbia també la diuen. Al diccionari Alcover i Moll la defineix com un granet o excrecència carnosa que surt a la pell, principalment de les mans i de la cara. Etimològicament la relaciona amb la paraula llatina ficus, que en llatí volia dir “figuera o figa”. La denominació déu de vindre per la semblança amb la forma de la fruita (encara que en menut) i per l’aspecte arrugat i pansit de la pell.

A propòsit de les berrugues o fics em vénen al cap els mètodes populars per eliminar-los, a base d’oracions que només coneixien els iniciats o amb creus de saliva que s’hi feien damunt en dejú. Sempre m’he preguntat si eixos mitjans tenien alguna efectivitat o alguna base científica. En el cas de la saliva potser té propietats curatives; les oracions, supose que seran efectives depenent de la fe que li pose cadascú. Està clar que en qualsevol dolència l’actitud de l’afectat és molt important. Quantes vegades, quan jo era menuda, ma mare em baixava a la tia Loreto, que vivia a la part davall de casa i ella “em media” amb un mocador negre, vell, gastat, ple de nucs, perquè em passara l’enfit! Ella coneixia una oració que havia aprés en dijous sant i anava resant-la entre dents mentre “ em media” amb el braç damunt del mocador que jo aguantava d’un extrem sobre diferents punts del meu cos i ella de l’altre. L’enfit anava baixant-me i jo anava posant-me bé. Bendita innocència! Mentretant a la ràdio sonava la sintonia de ràdio nacional.....

ADRECES I TELÈFONS D'INTERÉS

Farà cosa de dues setmanes Ignasi em va comentar que perquè no posavem en algun lloc Adreces i Telèfons relacionats amb el poble, i que en un moment donat ens poden fer falta, o que simplement els poden fer falta a alguna persona que busque el Tf. de l'Ajuntament , o buscar on poder menjar al poble (com ja ens ha passat una vegada), etc. Es veritat que les dues cases rurals ja tenen les seues pròpies webs, però supose que no els vindrà mal que continue posant-les ací.
Com que no tenia fotos o recomanacions d' alguns dels establiments, m'he pres la llibertat d'escanejar els anuncis que van posar aquestes botigues o bars al llibret de festes de l'any passat.
Si algú dels que he posat no els sembla bé que els posem ací, no passa res, els elimine, i en tot cas perdó. Si per contra a algú d'ells li agradaria posar alguna foto millor o algun comentari, si me'ls fa arribar, jo els pujaria.
El lloc on estaran sempre és en la part esquerra del Bloc, i amb el nom : Telèfons i adreces d'interés d'Alcoleja, i en principi els he agrupat en : Associacions i entitats, Bars i Restaurants, Botigues, Cases Rurals i Serveis.
Espere que servisca d'ajuda.

divendres, 9 de maig del 2008

Acotacions a la Festa de Beniafé i als botadors

Comentar abans de res que l'alcalde m'ha comentat que la festa de Beniafé s'ha suspés per aquest cap de setmana no pel motiu que jo he comentat sobre l'endarreriment de les obres sinó pel mal temps que es presenta per al diumenge. Si plou pot haver més d'un esvaró i crear-se algum problema.
També m'ha comentat que respecte a l'endarreriment de les obres té un motiu de molt de pes; i és que el projecte en un principi estava previst que es fera amb paviment de formigó imprés, cosa que per a un poblet com Beniafé, era del tot inadequat. L'Ajuntament es va moure i va aconseguir que es refera el projecte per a que fos amb paviment de pedra, amb un sobrecost, temps extra per a tornar-lo a aprovar la Dipu, i amb més temps per a portar-ho a terme. Ahí és on podem trobar la causa o una de les causes que han provocat que no estiguen acabades les obres. M'alegre molt que s'hagen donat els pasos en eixa direcció.

I respecte dels botadors de la carretera, també m'ha comentat que els altres pobles van demanar els botadors quan va eixir una convocatòria que va realitzar la Diputació, i en aquella època pels motius que fora, el nostre poble no ho va fer. Ara s'ha hagut de demarar de forma extraoficial, i ja es porta el tema des de fa uns 4 anys amb reunions amb diputat del tema inclós.

Bé, només queda que aplaudir el fet que la Corporació Municipal estiga sobre els dos temes que he comentat en els darrers posts, i que només ens queda esperar per veure si el treball dóna els seus fruits.

ULTIMA HORA: SE SUSPÉN LA FESTA DE BENIAFÉ

Acabe de parlar amb ma mare i m'ha comentat que ara mateix han fet un ban ("bando") en el que com que no està acabada tota l'obra que està portant-se a terme a Beniafé, queda aplaçada per a més endavant. Pel que m'ha dit ma mare, el que ho aplacen aquest cap de setmana no vol dir que siga per al proper.
No he volgut jo comentar res de com anaven les obres per a que no ser pesat, però cal recordar que en un cartell impressionant que hi ha penjat a la piscina, posava el dia d'acabament, que com veureu no s'ha complit. Com que no hi ha mal que per bé no vinga, com que no han complit el termini establert, hauran d'indemnitzar d'alguna manera a l'Ajuntament, i en eixos diners es podrà fer el marge que va caure quan a la riuada davant del xalet (ja s'ha passat quasi un mes).
Ja anirem informant.
També s'ha de dir que per aquest cap de setmana venia pluja

dijous, 8 de maig del 2008




Alcoleja


Alcoleja,eres aroma de lavanda y salvia,

que endulzas todo de tu perfume,

marquesa de cuna morisca,

señorial por ser la más alta, salvia

vigía y salvaguarda, de los demás pueblos,

que a tus pies descansan,

de blancas primaveras, de almendros

nevados en flor,

arropada por mil flores,eres,

alcoleja de mis amores,

noche de claras lunas,

que pintan de plata tus sierras,

que brillan con el resplandor, de la blanca nieve,

que alimenta tus manantiales,

esa Alcoleja, por derecho propio, ¡eres tu!.

dimarts, 6 de maig del 2008

RALLYE "CIUDAD DE ALCOY"

El dia 10 de maig, hi ha Alcoleja Rallye. Serà el 25 Rallye Ciudad de Alcoy i passarà per Alcoleja 3 vegades. Per això, qui vulga vindre a festes de Beniafé o a qualsevol cosa que vinga abans de les 12:20 hores, ja que serà l'hora que tanquen les carreteres. I vosaltres vos preguntareu: I per què no podem anar quan obriguen altra vegada la carretera? Doncs perquè com passa tres vagades, la carretera sols l'obriran un quart d'hora per a després tornarla a tancar. Espere que s'ho passeu bé veient el Rallye i també vos desitge unes bones festes de Beniafé.
En este enllaç podem mirar l'horari de tots els trams.

dilluns, 5 de maig del 2008

Finish: acabe amb l'endevinalla

Merxe va fer un comentari al post "A vore qui ho averigua abans", i la veritat és que es va anticipar al molt honorable Sherlock.
Tallant i deixant el que vé al cas, quedaria: Hem parlat amb Quico i Enrique aquest cap de setmana i ens hem assabentat que han parlat amb un diputat, i sol.licitat varies coses ...... els botadors a les dues entrades del poble, .............
Per el que és vist, el problema estava en que les carreteres són de Diputació, i el tram que va des del Stop fins al cantó, és alhora municipal i de la Diputació, raó per la qual, allò que es fa en eixe tram, s'ha de informar i/o demanar permís a Diputació.
A més a més, el tècnic de la Diputació pensava que al ser dues revoltes d'entrada al poble, els conductors reduïen la velocitat i no calia botadors.
Interés estan posant-li.
Bien, com diu Merxe, interés estan posant-li. Però ?
Es que a Benilloba i Benasau la carretera quan passa pel poble, és només dels pobles i no de la Diputació o d'Obres Públiques?, Perquè ells si que els tenen.
I a Sella, que és la mateixa carretera que la nostra, també serà Sella l'ama de la carretera i per això si que tenen "botadors".
I lo del "tècnic dient que si no calia per les curves?. Heu vist les curves que té l'entrada de Sella pels dos costats?. I aixina i tot, tenen 4-5 botadors.
I des de quan s'estan demanant els botadors? perquè eixos pobles ja els tenen des de fa anys.
Ja fa més de dos anys, ho vaig comentar açò dels passos elevats, i com passa amb moltes coses d'aquestes, si a qui t'has de queixar, o a qui ho has de demanar (en aquest cas la Dipu), no vas enviant un darrere l'altre "paperets" o "súpliques" per a que t'ho accepten, les coses van guardant-se al calaix (qui no plora no mama--> Farà cosa d'un mes em va dir un alcalde de la contornada nostra "jo vaig pràcticament totes les setmanes a la Diputació, sempre hi ha coses que es poden demanar: arreglar carreteres, subvencions per açò o allò,..." He de dir que aquest alcalde és del PP, a lo millor si eres d'un altre partit i vas totes les setmanes, encara et donen menys). Aixina que com diuen en castellà, "mucho me temo" que si no es mou l'Ajuntament, insistint i insistint, arribarà l'estiu, i continuarem igual.
I un altre tema seria. On s'hauria de posar el primer pas elevat venint des de Sella, abans de la curva de la "caseta d'Alejandro"- o després, ja en la pujadeta cap al cantó?. Penseu i poseu comentaris (Nota: recordeu la curva tan perillosa que hi ha , i que quan ixen els xiquets i majors de la piscina hi ha molt de perill). I a l'altre costat, abans de la curva de l'Assilo, o quasi davant del Bar STop?. També podeu deixar comentaris.

A poc que recordem un poc, ens donarem compte que hi ha molta gent que ix a passejar sobretot en vindre el bon temps, i que anar passejant per la carretera, tal i com està, sense pràcticament vorera, és realment un perill. La carretera des d'Alcoleja a Penàguila s'està convertint afortunadament en una espècie de "carretera de la salut", on es pot veure com una gran quantitat de persones dels dos pobles aprofiten per a caminar, xarrar, passejar.
Desgraciadament no tenim la sort que té Benasau, que van fer una vorera fins a Ares. No cal fer això ací, però crec que si que haurien de prendre cartes en l'assumpte tots dos Ajuntaments, i si no es pot fer una vorera, si que s'hauria de fer alguna cosa, com posar senyals que indiquen la presència de vianants, o que la velociat siga més baixa, ..... En fi, supose que "algo se li "ocorrera" al Tècnic de la Dipu per tal de millorar el tema. Gràcies a Deu, fins ara no ha hagut problemes, però crec que no cal deixar-ho tant en mans de la sort.