divendres, 27 d’abril del 2012

ESPARVER, UN DIMONI ALAT

L`esparver ( gavilán ) es un rapinyaire relativament xicotet pero un autentic dimoni per a tot tipus d`aus fins el tamany d´un colom. A Alcoleja tenim una poblacio local que calcule de dos parelles,  una al barranc del Tronxo i altra al barranc del Carbó. Sempre vinculades al medi forestal, fan servir tecniques molt diverses per caçar, aixó si, sempre espectaculars. A alcoleja hi he vist varies, el mes habitual es vore-lo volar soles a prou altura, mai en parella, quan detecten una presa ( sempre au ) fan un vol en picat i cauen com un misil sobre la victima, a voltes localitzen la presa i ataquen donant un rodeig evitant aixi que la presa es puga donar compter, d`aquesta manera vaig perdre una colometa mansa que tenia este hivern, l`esparver la va agafar davant de mi eixint entre els arbres com un llamp, estava clar que desde altura la tenia localitzada. Altra tecnica es perxar-se a una branca de Xop o anouer, prop d`una fonteta o olivar, i a esperar, que ja vindran els tords o merles, aixi he vist captures de tord a la font del Rector.
 La tecnica mes sorprenent es vore-lo correr darrere d`un gall de bosc, si, si, corrent com un gat. El gall sap que si vola está perdut, aixi que corre a amagarse i  l`esparver corre darrere, sense cap elegància semblen dos gats barallant-se.
Podem vore a la foto unes ales relativament amples i curtes, optimes per maniobres dintre del pinar, el mascle, mes xicotet que la femella  te el pit de color taronja i la femella es gris.
A l´hivern augmenta la poblacio d`esparvers, venen d`Europa seguint als tords. Abans era molt raro de vore al poble, ara tenim una poblacio estable afavorida per l`augment de la masa forestal.
 L`enemic de l`esparver es l`aguila de panxa blanca, tinc al menys constatada una depredacio al poble dalt del morro Carrascal.