dimarts, 22 d’octubre del 2013

"ROSMARINUS OFFICINALIS"

La foto que podem vore es una flor de romer. El nom cientific significa en castella: " el rocio marino de la farmacia" . Efectivament, rosmarinus, es el reixiu del mar, en referència a les flors blavetes que veiens els marins quan s`apropaven a terra en els seus vaixells, officinalis ( de la farmacia ) fa referéncia a la multitut de propietats d`esta planta aromática i medicinal.
el romer, el timonet,espigol, salvia etc la majoria de les plantes aromátiques de la serra Aitana son de la familia de las labiades. I en efecte, al foto que podem vore sembla una boca oberta, els petals fan coms uns grans llavis oberts.
¿ Perque ?. Totes aquestes plantes necesiten als insectes com agents polinitzadors, fonamentalment abelles, perque son insectes molt efectius i molt cabuts, les abelles amb una gran floracio de romer menysprearan inclus les flors d`atmel.ler
. El cas es que quan una abella es posa en el llavi inferior, la part superior de la flor es doblega  de manera que l´antera, que es la part fina de dalt que te el polen mascul.li toca l`esquena de l`abella impregnan-la de polen, com les abelles son molt sistematiques ( si estan treballant el romer mai canviarien de flor ) quan visiten altres plantes garanticen la politnizacio creuada.
Ara estem en una segona primavera, setembre va començar amb plujes i sembla que el romer desperta a florir. Aquesta tardor no crec que puga florir molt perque l´any anterior va tindre una floracio de quasi cinc mesos seguits. Enguany vorem quina floracio te. De moment les floracions d`aquesta tardor mes impresionants han segut la del timo i la del cepell, altre dia parlem d`aquestes plantes i del misteri de les plantes aromátiques.