dimecres, 19 de desembre de 2007

BASE AITANA

L´altre dia vaig comentar que es deurien de fer propostes per a un nou us de la base. El mateix dia Quico eixia a la prensa reivindicant per a la base una residencia de tercera edad i de retiro per als militars. En fi, als iaios els vendria millor viure al poble, de fet tenim Asilo, no?.
En Tollos ja tenen experiencia de fer una residéncia dins del poble. D´altra banda, deixar als guelos alli soletes al port de tudons en la fretorrera que fa alli dalt, em fa fredat de pensar-ho.
Els socialistes proposen un albergue juvenil i de voluntaris per a vigilar la natura. ¿ I qui els vigila a ells ? crec que no necesitem " guardabosques " a mes aixó ho fa la conselleria, no hi ha que solapar serveis
Respecte de la residencia pera militars retirats crec que ja tenen millors ofertes, a mes, després de mig segle d´us militar ja n´hia prou.
La meua proposta es dins del contexte de la " alianza de civilizaciones " de Zapatero fer a la base un centre d´interpretacio per a la pau en el contexte dels pobles del mediterrani, ja se que sona grandilocuent pero aquesta idea l´agafa un espabilat del psoe, la remena ben remená i tenint en compte que la base es de l éstat i poden fer lo que vullguen... tot es cuestió de que ho tingam clar nosaltres perque algu fará la gestió de la base, i si no donem les nostres idees , altres les donarán. ¿ Que penseu ?

dimarts, 18 de desembre de 2007

TEATRE A L'ESGLÉSIA

Aquest pròxim dia 29 de desembre, els xiquets i xiquetes d'Alcoleja faran a l'esgésia una representació teatral del Betlem com s'havia fet tots els passats anys exepte l'any passat. Encara que este any es un poc especial perquè entren en joc tres personatges nous. Si voleu saber qui son, vingueu a veure'l.

Com que l'any passat no en vam fer cap, aquest any, gràcies a MªAmparo que ha elaborat els guions, els xiquets i xiquetes poden assatjar el Betlem per a que els isca el millor possible, després del Betlem, com tots els anys es cantaran unes nadaletes.

Finalment, els que preparem i fem el teatre, convidem a tota la gent que hi vulga assistir. Qui vinga a veure el teatre, no s'arrepentirà i passarà una estona molt divertida.

CINEMA I DISCOMÒBILS NADALENQUES

A Alcoleja, aquestos Nadals farem cinema, al patronat per a que tots els que vulguen vindre passen una vesprada molt agradable i esperem que també siga divertida. Les pel·lícules que posarem, seran per a tots els públics, encara que si em posarem una que no fóra així, ja l'anunciariem.

També aquestos nadals farem algunes discomòbils, per a que tota la gent que tinga ganes de passar-s'ho bé i de moure el cos i ballar una estona, ho puga fer. Els dies de la discomòbil els anunciarem amb un poc d'antelació, ja que encara no els sabem els dies. Però segurament el dia 31 de desembre, després de les campanades, per a celebrar l'arribada d'un nou any en farem una.

I amb açò Els Festers Jóvens d'Alcoleja els desitgen uns Bons Nadals i un Feliç Any Nou.

diumenge, 16 de desembre de 2007

LES NOSTRES PARAULES: CODOLLA O CADOLLA

El passat 27 de novembre Joan en un comentari a propòsit de la Font del Grifo va anomenar la paraula caolla, que a ell li sonava com a pròpia del Baix Vinalopó. A mi em va vindre de seguida al cap una paraula que deia ma mare molt semblant, codolla, per a anomenar unes bassetes que es fan en els clots de les penyes quan plou. Ella deia que allí , efectivament, bevien els pardals.En la seua mentalitat tan franciscana, és com si Déu haguera fet eixos forats perquè els ocells no es moriren de set. Als nostres bancals d’Olcina o del Calvari n’hi havia dos, una al costat de l’altra, a l’estiu buides i a l’hivern quasi sempre amb aigua, més o menys, segons els anys. Jo hi jugava amb el fang mentre els meus pares collien olives. A l’estiu també eren boniques perquè semblaven talment morters. Resultava difícil per a mi comprendre per què precisament s’havia fet un clot tan perfecte només en eixe rodal de la penya. Potser allí la roca era més blaneta i l’erosió havia treballat a destall? O és que precisament damunt d’aquell trosset de penya, en algun temps molt antic, hi queia una fonteta o simplement una gota contínuament?

He trobat la paraula escrita de dos maneres diferents, cadolla i codolla. És natural que al Baix Vinalopó on es mengen moltes –d- intervocàliques s’hagen menjat aquesta.

He buscat l’etimologia de la paraula i no sembla gens clara. L’Alcover i Moll la relaciona amb caduculus, diminutiu de cadus que en llatí significa “gerra, vas” per allò de la forma còncava . Però diuen que és un origen poc probable, supose que pel fet que les –d- intervocàliques llatines solen desaparéixer i en cadolla es manté.

En un altre diccionari diu que és una paraula pròpia del català occidental, segurament procedent d’un mot de llatí vulgar, catulla, d’origen incert. Aquesta paraula podria ser preromana o formada per creuament de la paraula llatina catinus ( plat, llibrell, buit natural) i la paraula cèltica tullo (forat, clot). Aquesta hipòtesi no em sembla tan descabellada perquè en valencià tenim la paraula “toll” d’origen incert, que es relaciona amb eixa arrel celta. I potser el topònim Tollos, del qual es diu que és la variant mossàrab del plural “tolls”. La unió de les dos arrels vindria a ser una cosa així com “buit- toll”.

En conclusió, sembla que l’etimologia de la paraula, encara que incerta, ens remet a arrels que signifiquen “cavitat buida i còncava”.