divendres, 27 de juny de 2014

FAGINA

La Fagina ( garduña ), es un mustelid. Emparentada amb la Marta, el Teixó, les lludries, i el mes comú de tota la familia, la mustrela ( comadreja ). A Alcoleja no es rara, tot i que l`explosio demografica dels esquirols la ha fet mes comuna. Fins fa poc anys no mes es detectaven els seus excrements, que solen tindre llavor de ginebre, per cert.
Ara son mes abundants i en alguna ocasio es deixen vore a poqueta nit. Dona impresio vore-les de prop, es un animal robust, de pates curtes i fortes i amb una agilitat superior a la de qualsevol gat. Es un trepador excel.lent, de manera que depreda nius d`esquirols. Poden trepar inclus per superficies metáliques, com una farola o una senyal de trafic ( esta documentat ).
Son omnivores, mengen llombrigols, rates, esquirols, fruita, i fruits silvestres. Ocasionalment poden fer clots a les hortes buscant llombrigols, pero no solen cavar molt. La fagina no ha tornat, sempre ha estat, el que pasa es que ara es deixen vore una miqueta mes. Als anys 50, peleters de Valencia venien als pobles per tal de comprar pells de Fagina, de molta qualitat per fer abrics. Hui en día esta protegida per la llei.
Valga este article per tal de fer una reflexio al voltant de la fauna de la serra Aitana, que esta canviant i recuperant-se a un ritme rapid.
Mentres mirem la tv o perdem el temps en internet, conduim, o dinem, els animalets ocupen els seus llocs, un territori de muntanya cada volta mes desocupat  on els conreus s`abandonen. Estem moralment obligats a gestionar este territori, perque si no ho fem nosaltres, ho fara el foc. I la setmana pasada ja vam tindre un avis prop del Port de Tudons...