diumenge, 11 de desembre del 2011

Cabirol II

M'ha agradat el post de Joan sobre la possible futura arribada del Cabirol (corzo) a les nostres terres, i vaig a comentar un poc més sobre ell.
Com bé ha dit Joan, aquest herbívor fa molt de temps que va desaparèixer de la nostra Comunitat; l'explotació del medi forestal,  una agricultura invasiva que poc a poc anava prenent terrenys per tot arreu, i una sobreexplotació cinegètica va acabar per fer-lo desaparèixer. Fa al voltant de 8 anys, la Conselleria va començar a introduir en la zona de Castelló (Tinença de Benifassar) uns quans exemplars provinents d'altres regions de l'Estat Espanyol, i hui en dia, com diu Joan, la seua població ha augmentat considerablement fins al punt de poder regular-se  la seua caça.
Pel que comenta Joan, a la nostra província ja se'n veuen en alguns llocs; no puc confirmar-ho però sembla que en principi també volia introduir-se començant per la zona de Mariola i la Font Roja.
Si vos interessa saber més sobre aquest animal, podeu entrar en el següent enllaç i descarregar-vos un llibret que pot ajudar a conèixer les seues característiques.
Hi ha persones o associacions que consideren positiva la presència del cabirol ja que pot ajudar a disminuir en molts casos la propagació dels incendis en menjar herba i mantenir en bon estat el bosc.També els caçadors veuen amb bons ulls la presència d'una peça valuosa.
Però també hi ha qui pensa que podria presentar problemes en un futur: creixement desmesurat de la població (en no haver molts depredadors) que podria afectar a la producció agrícola en menjar-se rebrotims, ametlles, entrar en camps sembrats,.... Com quasi sempre, n'hi ha per a tots els gusts
Per a mi, si que  de vegades no tinc gens clar fins quin punt Conselleria valora profundament la reintroducció d'algunes espècies. En general les interaccions entre espècies que competixen per un mateix recurs (aliment, espai), la depredació o la caça, acaben per estabilitzar-les, però això necessita el seu temps i mentre això ocorre, pot crear problemes als llauradors. Una mostra la tenim amb els esquirols reintroduits també per la Conselleria, i que a hores d'ara ja són un problema. En bastants partides pròximes als pinars, les ametlles són el seu plat favorit i poc a  poc ja no ens fan tanta gràcia com en els primers temps en que la seua presència ens alegrava la vista. No ens podem posar la bena als ulls abans de començar però haurem d'estar al lloro.
En la wiki Comarques d'Aitana ja està actualitzada l'entrada del cabirol