divendres, 21 de febrer de 2014

MIGRACIO

A hores d`ara, mentres treballem, dormim, o fem el dinar. Millions de xicotetes aus, d`apènes 20 grams estan volant desde Africa en direcció a Europa.
 Es un viatge llarc i perillos, sobre tot per la dificultat afegida de tindre que travesar tot el Sahara, estes aus, aniran arribant a la peninsula, i moltes continuaran el viatge cap al nord d' europa. Les migracions son un tant misterioses. ¿ com sap un pardalet quan ha de començar el vol ? ¿ on trobara menjar durant el viatge ? ¿ on dormira ?
¿ com troba la ruta exacta ?.
Evidentment, no totes arriben, les migracions suposen una seleccio molt forta  per totes les especies, els eixemplars vells o masa jovens, els malalts, etc moriran, de manera que no mes els aptes per a reproduir-se  arribaran als territoris de cria. Per cert, el vol primaveral, que esta impulsat per els instints de reproducció es mes arriscat, travessen mes facilment el mar. El vol de la tardor, impulsat per la fam es prou mes conservador i volen sempre prop de terra ferma.
L`au de la foto es un mascle d`oroneta, es veu per la cua, mes llarga que la de la femella. Les orenetes estan en clara regresio, tenen menys llocs on fer el niu i mes perills per els insecticides i herbicides que reduixen la biodiversitat. A Alcoleja encara venen algunes parelles i es un plaer sentir cantar al mascle, que canta prou be. A la plaça, sobre tot a l`esglesia es poden vore nius d`altra especie, el avio comú, parent de l`oreneta pero que es una especie diferent.
L`oritge de les aus migratories sembla molt antiu, pareix que en una epoca molt llunyana, algunes aus, mortes de fam degut a les glaciacions que gelaven Europa van volar cap al sud. Estes que van fugir van sobreviure, despres van tornar quan les condicions en Africa empitjoraven, i aixi van agafar un ritme que les va fer sobreviure davant de fortisimes gelades, al reproduir-se no mes els "survivors" l`especie es va seleccionar rapidament fomentant els vols migratoris. Hui, degut al canvi climatic, algunes aus comencen a hinvernar a la peninsula

dijous, 20 de febrer de 2014

Esperando la primavera

 
 
Andamos todos como este pequeño pájaro; esperando la primavera.
Los días de invierno son cortos y frios, por lo que no tenemos mucho tiempo para disfrutar del aire libre, salvo que aprovechemos las mañanas y madruguemos un poco.
Para mi nueva afición, sin embargo, no todo son inconvenientes en invierno, pues muchos árboles desnudan sus ramas de hojas , y los esquivos pajarillos como este, quedan al descubierto.
Este podría ser un ejemplo, de los pequeños detalles con los que nos sorprende el invierno, y lo he querido compartir, esperando que también despierte en vosotros algún sentimiento que os haga más llevadera esta estación.
Cómo decía al principio, ya queda poco para la primavera,los almendros volverán a florecer y nosotros saldremos otra vez a los caminos, ¿ o pensaba alguno que había tirado la toalla?
En breve haré la primera convocatoria del año, pero es que el invierno no invita a salir de casa, aunque cuando lo haces, te puedas llevar algún regalo para la vista , como esta foto.
¡Nos vemos pronto!