dissabte, 19 de setembre del 2009

Formació d'Aitana. Simes de Partagat.

Tal i com ja vaig postejar en "Pujada a les Simes de Partagat", abans de festes vam pujar a les Simes de Partagat. Realment quan puges a esta zona, ets sorprens del que allí veus; i no pots evitar pensar en el perquè d’eixes formacions, o de com es va formar Aitana.
Encara no havia pujat el video, i ací vol deixe: les vistes són espectaculars!

Aprofite l'ocasió, i intentaré explicar la formació de la Serra d’Aitana i en concret la formació de les Simes de Partagat amb poques línies, i amb un nivell que espere que tots pugau entendre-ho.

Quantes voltes ens hem fet les següents preguntes?
- Com i Quan es va formar Aitana?
- I les simes de Partagat, per què o com s’han format?
He intentat que mitjançant unes fotos i un video pugam contestar a les preguntes.

1. Com i quan es va formar Aitana?. Si piqueu al video podreu veure que la Serra d’Aitana, que forma part del Sistema Bètic es va formar a conseqüència del xoc entre la Placa Africana i la Placa Eurasiàtica (al planeta Terra, la capa sòlida més externa que s’anomena Litosfera, no és com la pell d’una taronja sino que és com un trencaclosques "puzzle" en el que les diferents peces no estan estàtiques sino que xoquen unes contra altres). Eixe xoc va fer que els materials (calcàries i margues) que s’havien sedimentat al fons del mar fa aproximadament entre més de100 milions d’anys i uns 55 milions, foren espentats cap a dalt plegant-se i trencant-se (fig.2) fa aprox. uns 6 milions d’anys formant el Sistema Bètic (Serra Nevada, Aitana,...). Ara supose que tots comprendrem el motiu pel qual en no poques ocasions ens hem trobat a Aitana fòssils de petxinetes i eriços de mar.

Formació d'Aitana from alcoleja.org on Vimeo.


Aquest procés que ací queda aixina molt simple, com podeu imaginar és molt complicat i complex, amb unes forces que han actuat, i continuen actuant plegant i trencant encara més eixos materials que poc a poc van passar d’estar al fons d’un mar a formar les serres que ens envolten.

2. I les simes de Partagat (fig.3), per què s’han format?
El tipus de roca (pedra) que nosaltres veiem és una calcària ("caliza") que es trencadisa i forma prou a suvint unes grietes anomenades diaclasis (fig.1), i s’assenta sobre una altre tipus de roca semblant que s’anomena marga. Però este assentament no és fix, sino que rellisca, de forma que podem dir que és com si les calcàries foren espentades des de la part esquerra (Sella) cap a la dreta del dibuix (Alcoleja, Confrides), “patinant” o desplaçant-se un poc més ràpidament sobre les margues. (fig.5)
Com a conseqüència d’eixe desplaçament diferent entre la capa de dalt (calcària) i la de sota (marga), de les diferents presions que hi ha en el front lliure de la serra, i per la facilitat de trencar-se la calcària, es formen unes grietes de tracció(diaclasi) (fig.6) que donarien lloc a les Simes de Partagat (fig.4) i els diferents runars que es veuen en tota la zona aquesta d’Aitana. Es pot comprendre també amb aquesta explicació eixa forma tan diferent que té Aitana segons la mires de la part de Sella o bé de la nostra.

Espere que haja servit pera conèixer millor Aitana. Si voleu una explicació molt més completa i centífica, podeu picar en aquest enllaç, què és d’on jo he tret aquesta informació.

Pujada a les Simes de Partagat from alcoleja.org on Vimeo.



* El video que he posat sobre la formació d'Aitana està fet a partir del video "Sierra Nevada, la alta montaña mediterranea 1/2"

dimecres, 16 de setembre del 2009

Track del Camí d'Aitana

Després d'alguns problemes, ja podem oferir-vos el track del GPS del camí.D'aquesta manera podreu veure els km recorreguts, perfil, desnivell,fotos de la zona,etc
Nota. Per poder veure tot això heu de picar en qualsevol de les dues "paletes" que apareixesn (Alcoleja, o Font de l'arbre)

Gràcies José vte!.

dilluns, 14 de setembre del 2009

Fortes pluges

Sembla ser que al poble porten dos dies de pluges. Entre el diumenge (39 litres ) i hui dilluns (80 l.) n'han caigut 119 l. que no estan gens malament.
Malauradament també s'ha fet alguna que altra solsida. Segur que algun dels "corresponsals" que tenim al poble ens farà arribar alguna fotica.

V PUJADA A AITANA. Video

Ignasi ja fa uns quant dies va postejar la Pujada a la Font de l'arbre.
Jo vos deixe amb l'itinerari que vam realitzar i també amb el video que he fet.
Espere que vos agrade

Ver Cami d'Aitana en un mapa más grande

Pujada a Aitana 2009 from alcoleja.org on Vimeo.

diumenge, 13 de setembre del 2009

PLAYBACKS 2009

Un altre clàssic que poc a poc va fent-se un lloc a les nostres festes. I la veritat, ompli tota una vesprada i el Patronat s'ompli de familiars,amics i amigues dels "artistes".
Es tracta d'una activitat que comporta un sacrifici per part de la "mestra" Rosana i de tots els que ixen a ballar. Molts dies d'assajos,i en moltes ocasions sense aparell de música, o sense un lloc per poder-ho fer.
A vegades passa que com que ja s'acostumem a que tots els anys es fa, ja no es té en compte com és de complicat portar-ho a terme, i podria passar que un any d'estos ens trobàrem en que mestra i alumnes es cansen i ja no vulguen continuar. Esperem que això no passe, però s'hauria de "cuidar" un poc més aquesta i altres iniciatives que ixen de la bona voluntat, i que van "fent festa".
Com que he vist que Rosana s'ha animat a participar al Xat, igual s'anima, i en l'apartat que tenim de comentaris als post, indica un poc les dificultats que tenen per portar a terme aquesta activitat, i d'eixa manera els futurs festers i Ajuntament els tiren una maneta per als propers anys.

Playbacks 2009 1/2 from alcoleja.org on Vimeo.



Playbacks 2009 2/2 from alcoleja.org on Vimeo.

Ordenadores 2009

El aviso está colocado en los puntos más frecuentados del pueblo, esta próxima semana empiezan las clases de gimnasia y el curso de ordenadores.

El martes día 15 del presente mes de septiembre, empiezan las clases de gimnasia, con los mismos días de la semana y horario que cuando se interrumpieron, los martes y jueves de 11´30 a 12´30 horas.

También empieza el lunes día 14 de este mismo mes de septiembre, y con horario de 7´00 a 8´30 horas de la tarde, el curso de ordenadores para el primer grupo, y el miércoles día 16 con el mismo horario el segundo grupo.

Tanto las clases de gimnasia como las de ordenadores durarán hasta la primera semana de diciembre.

Todas las imágenes son del curso 2009.