dilluns, 19 de juliol del 2010

Benasau: fi a les barbaritats urbanístiques

Una bona notícia transmesa per l'informatiu de Ràdio Cocentaina ara fa un mes. És de Benasau, però afecta a Alcoleja i al nostre entorn.

No puc entendre com algú podia pretendre fer créixer d'una manera tan desmesurada la població de l'Aitana amb 1.500 xalets de colp, és a dir: unes 4000 persones, en un entorn natural sense apenes serveis i, afortunadament, amb la calma de la muntanya que, per supost, es perdria PER SEMPRE.


De vegades sembla que no som conscients de la riquesa de l'entorn que posseïm. Enhorabona al poble de Benasau per la decisió presa i esperem que mai més se li ocórrega a ningú proposar una barbaritat com la que es pretenia!


BENASAU

L’Ajuntament de Benasau ha aprovat el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), document aquest que redueix de 1.500 a 50 habitatges les previsions de creixement. El govern municipal socialista ha suprimit la urbanització de 1.300 xalets impulsada per l’anterior corporació, alhora que limita el sòl edificable a dues zones molt concretes situades al costat del nucli urbà.

L’alcaldessa, Nieves Mas, compleix d’aquesta manera amb el principal objectiu que va animar a ella i al seu equip a concórrer a les eleccions, apostant per un model de creixement “sostenible”.

Com ja hem comentat en el seu moment, el projecte de construcció d’una urbanització de 1.300 xalets impulsat per l’Ajuntament de Benasau en l’anterior legislatura va desencadenar una agra polèmica al municipi. El govern municipal d’aleshores, encapçalat per Gloria Oltra, es va presentar a les eleccions sota les sigles del Bloc, però aquesta iniciativa urbanística va propiciar que la formació nacionalista li retirara el seu suport. Gairebé al final de la legislatura va trobar l’empara del PP.

El projecte, a més, va provocar el naixement d’una plataforma ciutadana que va dur a terme una activa campanya en contra de la urbanització, en entendre que el volum de cases previst era desproporcionat i amenaçava la sostenibilitat del municipi.

Precisament, van ser integrants d’aquest col·lectiu els que van decidir concórrer als passats comicis municipals a l’empara del PSOE, amb l’objectiu principal de paralitzar la urbanització i confeccionar un PGOU que establira les bases d’un creixement ordenat i de molt menor impacte paisatgístic i ambiental.

La candidatura va comptar amb el suport majoritari dels veïns i, després de múltiples gestions i tràmits, finalment el nou govern municipal ha aprovat un document que redueix les previsions de creixement de les 1.500 habitatges programades per l’anterior corporació, entre la urbanització i els voltants del nucli urbà, a només mig centenar. Ens ho comenta l’alcaldessa de Benasau, Nieves Mas.

Nieves Mas manifestava que aquest creixement els sembla més que suficient i és molt coherent dins de la lògica. Tant de bo les 40 o 50 vivendes es pogueren construir i que tingueren d’habilitar més espai. No obstant això, insisteix en el fet que han apostat per un creixement sostenible que atén les circumstàncies reals de la població, on actualment tenen fins i tot diverses cases buides.

Nieves Mas va destacar que el PGOU s’ha confeccionat consultant amb els veïns, i que també s’han atès les necessitats dels habitants del municipi, en el sentit que han regularitzat tot el que estava fet, que és la realitat actual de Benasau.

El pla ha estat aprovat per l’Ajuntament, que l’ha remès a la Generalitat perquè els tècnics ho estudien i decidisquen si s’ha de fer alguna correcció abans de la ratificació definitiva.