diumenge, 23 de setembre del 2007

LES NOSTRES PARAULES: A POQUETA NIT

Hui voldria parlar d'una expressió "a poqueta nit". Als meus alumnes els fa molta gràcia quan la dic. Nosaltres la utilitzem per a referir-nos a eixe moment del dia, tan especial en què el sol està ponent-se i la claror minva, però encara ens hi veiem. Ací la gent diu "el tardet" a aquest moment del dia. És una locució molt plàstica : és un poquet de nit, però no molt. Nosaltres la usem en diminutiu, perquè al nostre poble som molt amants dels diminutius. De fet, quan anem a una altra banda, hem de frenar-nos perquè pareixem Flanders, el dels Simpson. Però sembla que l'expressió original no és " a poca nit", sinó "a boca de nit" en el sentit que té "boca" com a entrada ( boca de canó, boca del túnel....). Així s'al·ludeix a eixe moment del dia com una "boca " o entrada a un altre període llarg i fosc, que és la nit. La deformació de "boca" per "poca" i després "poqueta" és comprensible per la semblança fonètica i perquè també té sentit, encara que diferent: indica la poca intensitat de la foscor, encara incipient. No oblidem que també gastem una altra expressió molt gràfica per al mateix: "entre dos clarors". Aquesta em sembla preciosa, i és que la llengua és una font de sorpreses.

4 comentaris:

Rafa Mollà ha dit...

Es veritat que la utilitzem molt al poble, i que en canvi per altres llocs no s'utilitza massa.

Ignasi ha dit...

Per desgràcia estan perdent-se. Només la gent d'una certa edat les utilitza."Entre dos clarors" la utilitza molt Paco La Lechera. Podríem arreplegar-les i fer-ne un llistat, així com els malnoms del poble amb el seu significat o explicació. Vos pareix?

REME ha dit...

Fa prou de temps Eduardo Chiquillo i jo vam fer un treball sobre els malnoms d'Alcoleja. Ara bé, no me'n recorde on el tinc. Ens va ajudar el pare de Pedro el de València, que encara vivia.

jmivorra ha dit...

He entrat per primera volta al racó de "Les nostres paraules" i em sembla molt gratificant i bonic. Voldria col·labora-hi.

Josep Mª Ivorra Casanova
jmivorra@gmail.com