dissabte, 31 de maig del 2008

LA CARTA POBLA DE BENASAU

El passat 16 de maig vaig llegir una notícia al diari Levante sobre la carta pobla de Benasau del 1611, signada dos anys després de l'expulsió dels moriscos.
Sembla que l'arqueòleg de Dénia, Josep Antoni Gisbert, va trobar el document original de la carta pobla de Benasau casualment a una casa de subhastes a Madrid i es va posar en contacte amb l'alcaldessa, que de seguida el va autoritzar a comprar-lo. A més de la carta pobla hi ha també altres documents interessants. L'estudi de tot aquest material sens dubte podrà il·lustrar-nos sobre com es va produir la repoblació, quins llinatges hi havia, inclús quins tipus de conreu i arbolat. Tot i que les dades corresponen al municipi de Benasau, s'hi anomena a Joan Brisuela, senyor d'Alcoleja. Sens dubte és una adquisició molt important per al municipi de Benasau, però també per a la comarca i per a Alcoleja en concret per la nostra condició de veïns.

6 comentaris:

Rafa Mollà ha dit...

Tens tota la raó, si que ens pot ajudar a conèixer algunes coses interessants

Dani ha dit...

Què interessant!!!

Estava publicada en algun recopilatori de cartes pobles de la Comunitat, però l'original és una altra cosa!

Jo he trobat una transcripció del 1560 aproximadament, en la qual es demana a un home d'Alcoi que, d'alguna manera, quantifique el valor de Benasau. Se'n va allí amb dos homes de Penàguila (Pere Porta i Lluís Fenollar, qui també seran els responsables del registre d'armes als moriscos del 1563 a Alcoleja i Beniafé) i altre home de Gorga.

El senyor llavors era Lluís de Pujasons crec, i s'ens explica exactament tot el que hi havia al poble (un molí, tants bancals, pagaments a fer-li al senyor...). Em va semblar un text molt interessant i el penjaré més endavant per a que el llegiu.

El fet més curiós relacionable amb Alcoleja és que, la part corresponent a la Batllia General del Regne era d'un 1/6.

Joan de Brisuela era el Recaptador de la Batllia.

Quan degollaren el senyor d'Alcoleja (Miquel Fenollar) comprà el nostre poble i també s'apropià a títol personal d'eixe 1/6 de Benasau.

Crec que en la carta pobla de Benasau es fa referència a este 1/6 de recaptació que es va apropiar possiblement amb alguna trampa en Joan de Brisuela.

A mi m'encantaria poder llegir el document de la compra d'Alcoleja per Joan de Brisuela per a situar exactament l'any i la situació real.

Moltes gràcies Reme per publicar un post tan interessant, i esperem que entre tots completem els fragments desconeguts de la història d'Alcoleja que, desafortunadament, encara en són molts.

REME ha dit...

Dani, veig que saps moltes coses. Has fet estudis d'història o és la teua curiositat innata? He llegit el llibre sobre la toponímia de Sella que crec que t'agradaria molt.

Dani ha dit...

Doncs fa molts anys a alguns joves del poble ens intrigava moltíssim el fet que hi haguera passadissos tapiats a l'església i al Palau (seria per les pel·lícules d'Indiana Jones?) i vam començar a buscar informació sobre els Malferit i la història d'Alcoleja.

Des de llavors he anat recopilant tots els documents que he pogut al respecte però ho tenia prou oblidat. El fet de tindre hui en dia més recursos que quan érem xiquets, ha fet que recobrara l'interés per la història d'Alcoleja, però els meus coneixements científics són prou limitats i estic tirant mà de la bibliografia existent, així que el llibre que nomenes sobre toponimia segur que m'interessarà!

Pots dir-nos l'autor i l'editorial?

Per cert, aprofite per a obrir el tema: no deuríem fer nosaltres també un recull toponímic del terme i costums d'Alcoleja???

REME ha dit...

El llibre es diu Als peus de l'Aitana. Toponímia i paisatge des de Sella. L'edita l'ajuntament de Sella. No sé com estarà la distribució per les llibreries, a mi me'l va enviar una de les autores. Si t'interessa i no el trobes ja veurem la manera que el pugues llegir.

Anònim ha dit...

Hola Dani

He llegit els teus comentaris sobre la valoració del 1560 de Benasau... de fet estic interessat en rescatar notícies sobre Benasau i em costa trobar-ne d'anteriors a 1609/11. Podries aportar la citació? La veritat és que m'ha deixat prou encuriosit la teua troballa de 1560... aleshores, si no vaig mal encaminat... aquesta seria terra de moriscos...

Ànim per tots. Veig que tenim inquietuds comunes. La història dels nostres pobles està tota per fer. Podríem intercanviar informacions.