dimarts, 13 de maig del 2008

Taïno, el soldat fotografiat per Capa






Esta fotografia que Robert Capa titolà "Falling Soldier" ("Soldat abatut"), feta el 5 de Setembre del 1936, potser siga la més famosa de tot el segle XX.


Federico Borrell Garcia (el milicià de la foto) era un jove anarquista nascut el 3 de Gener del 1912, en el carrer Sant Miquel de Benilloba.


Son pare, Vicent Borrell Casanova, morí 5 anys després, així que sa mare (Maria Garcia Ripoll) i els dos fills es traslladaren a Alcoi per a buscar-se la vida.


Federico acabà treballant dins el món de la indústria tèxtil, fet que propiciarà la seua afiliació a les "Juventudes Libertarias" l'any 1932 aproximadament.


Ell i altres membres de la Federació Anarquista Ibèrica foren detesos en Octubre del 34 per atemptar contra un transformador elèctric.

Però Federico Borrell, de malnom Taïno, no només es dedicava a lluitar contra el sistema, sinó que era dels pocs obrers de l'època que sabia llegir i escriure i estimava la música, segons el testimoni del seu germà Evaristo, qui sobreviví a la guerra i morí el 1996.


També participà en l'assalt al quartell d'infanteria d'Alcoi, una setmana abans de partir cap a la guerra, furtant llavors els tirants que es poden veure a la fotografia, i que cap soldat solia dur.


Amdós germans s'allistaren en el bàndol republicà dins la columna d'Alcoi, la qual partí el 7 d'Agost del 1936.


Foren cap al front de Còrdova i finalment, en la batalla del Cerro Muriano, Taïno fou abatut per dos trets del bàndol nacional què acabaren instantàniament amb la seua vida.


El fotògraf Robert Capa es trobava a la seua vora i captà el moment fatídic en una de les fotografies més conegudes de la Història.


A Alcoi seguiria esperant-lo inútilment la seua companya, Marina, a la que Taïno li havia promés matrimoni en tornar de la guerra.



La història d'este jove originari de Benilloba fou rescatada de l'oblit per Mario Brotons, amic dels dos germans i combatent en la mateixa batalla del Cerro Muriano (i el primer en adonar-se que les cartutxeres de la imatge de Capa corresponien a les d'un alcoià), però no tots pensen que aquest siga en realitat Taïno, ja que hi ha qui pensa que la imatge és un posat, o que Taïno morí darrere d'un arbre, etc.
El fet més significatiu a favor de la veracitat de la història és que a l'Arxiu de Salamanca, al registre de morts d'aquell dia al Cerro Muriano, només n'apareix un nom: el de Federico Borrell Garcia.

Doncs bé, Taïno, el jove milicià de la foto, era nét d'una dona nascuda a Alcoleja: Camila Casanova Picó. Esta dona, casada amb Joan Borrell Matarredona, de Penàguila, anà a viure a Benilloba i no sabem si quedaren familiars al nostre poble.
Seria interessant saber si algú recorda una avantpassada amb el nom de Camila (ha de ser algú molt major, tenint en compte que Taïno, el nét de Camila, nasqué el 1912) i vore si podem localitzar la seua família.
Casanoves i Picós n'hi ha molts a Alcoleja, però: algú podria dir-nos alguna cosa més sobre Camila Casanova Picó, la iaia de Federico Borrell, Taïno?







Font principal consultada (Articles de premsa i moltes més dades al respecte):
Daniel Iborra i Pellín


7 comentaris:

Rafa Mollà ha dit...

Gràcies Dani pel post tan interessant que ens has preparat.
Si que he sentit parlar de si havia sigut un posat, però del que has comentat de l'arxiu no n'havia sentit res.
Molt bo.

J.Vte. ha dit...

Muy interesante el post, y también muy interesante el enlace que has puesto al final del post.

ANTONIO , Mar Menor ha dit...

Mis felicitaciones Dani, eres un auténtico "buscador"y un magnífico corresponsal, sigue adelante , lo tuyo tiene mucho mérito.

Ignasi ha dit...

Sabíeu que Mario Brotons era el pare d'Orestes? El de Mireia, Verònica i Aida. Segur que ell vos podrà contar més coses.

Merxe Aznar ha dit...

Ignasi m'ha xafat el comentari...jo anava a dir-te que Mario Brotons era el pare d'Orestes.Felicitats per el post.
L'altre dia a una tertùlia política de la ser comentàven(no en sé més perque vaig arribar tard a la noticia) que no estava clar que la històrica foto i el seu estudi foren del tot rigurosos.
Ja tens més camp d'ínvestigació...punxa en la ser i busca qui feia el comentari i en què es basava, jo, ja te dic, vaig arribar tard a la noticia.

Dani ha dit...

Gràcies a tots pels vostres comentaris, sobretot a Jose i a Merxe, què han obert una via important per a investigar: mira que tractar-se del iaiao de Mireia i Verònica!!!!

Quines coses més curioses. En vore a Orestes li preguntaré si sap alguna cosa més sobre el tema.

Pel que sembla, Merxe, el germà deia que va morir a Taïno darrere d'un arbre, mentre disparava, i eixe és el principal punt de discussió, a més de l'hora de la mort, que no quadraria amb la versió oficial.

Els principals investigadors creuen que Taïno morí "dues vegades" eixe dia: la primera mentre feia un posat per a Capa (la foto que coneixem) i un poc més tard, de veritat.

El seu caràcter dinàmic i divertit confirmarien aquesta possibilitat, però això li ho preguntarem a Orestes, a vore què ens pot aclarir!

A vore si trobem algun descendent de Camila Casanova Picó, cosa que ja seria increïble!

Moltes gràcies de nou i ja us diré si trobe més informació sobre el tema.

Merxe Aznar ha dit...

Dani, posa't en contacte amb Amalia, la meva amiga, sa mare(QPD) es deia Amalia Casanova, i encara té familia(cosins prims) a Benilloba. La mare de sa mare es deia Irene, i l'avi, era Casanova, no recorde el nom.Parla amb ella o amb Roberto que controla el tema de la història familiar.
De tota manera, investigar cognoms a Alcoleja és prou complicat, perque són poquets que es combinen i es creuen, repetint-se a vegades , com li passa a la iaia, que és Català Català.
La primera vegada que vaig visitar el cementeri d'Alcoleja, el que més em va sorprende va ser la repetició continua de cognoms, i , la meva incultura històrica, em va fer pensar que l'aïllament geogràfic podria ser una de les raons, però tampoc no he llegit res al respecte...
JA TENS CAMP D'INVESTIGACIÓ...
A INVESTIGAR, XATO.
BESADETES DE LA TIETA MERXE.