dilluns, 4 de juliol del 2011

AGUILES

Desde fa poques setmanes, es pot vore un àguila solitària volant pel nostre poble. Es de color marró amb la panxa color ocre intens. Es tracta d`una cría, i es que les nostres águiles, una parella histórica de aguiles de panxa blanca ha culminat amb exit la cria d`enguany. Arrere queden les setmanes que el pollet ha pasat inmobil, en un fragil niu, dalt d`una paret. Ara per fi, vola i entrena els seus muscles, mentres els pares cacen per a ell. L`eixida del niu no es casual, els pares sincronitzen la cria començant a covar ja en febrer, amb l`objectiu de que el fill vole quan hi ha abundància de conillets. La jove águila estará en Alcoleja fins la tardor, quan arriben els frets volará cap al sud concretament a la serra d`Escalona. Aquesta serra, entre Alacant i Murcia te una abundància extrema de conills, i sobre tot, al no tindre penyasegats de pedra, no te parelles territorials i per tant els inmadurs poden viure tranquils.

Quan arribe la primavera, un fort sentiment anomenat " filopatria" fara que la nostra cria torne a Aitana. Els seus pares ja no la reconeixerán i la tractarán amb molta agresivitat, per la qual cosa, la jove águila volará cap a altra muntanya propera fins trobar parella, tal volta les cries d`altres anys viuen al Puig Campana, Mariola, o serres de València.
Les águiles de panxa blanca ( Hieraaetus fasciatus ) son sedentèries i defensen el territori amb molta agresivitat. Al nostre poble hi han hagut casos d`agresións a humans que anaven al niu.
Grans rapinyaires com l`águila reial o el voltor no s`atrevisen a entrar a Aitana.
Tots tenim que estar orgullosos de tindre al poble una parella d`aguiles, hem de tindre en compte que están en extinció. I els caçadors que no es preocupen; ¡¡ les águiles cacen en 10km. a la reona !! volen per Benasau, Benilloba, Penàguila, Confrides, Sella...

3 comentaris:

Just I. Sellés ha dit...

Mooooooooola

Dani ha dit...

Un missatge molt interessant. En un ecosistema canviant, com és l'Aitana, dóna gust rebre esta bona notícia! Jo els faria una benviguda oficial i tot. Que es queden per molts anys!!!

Paco Català ha dit...

Es consolador comprovar que hi han persones que com tú estimen a la Natura. L'opinió de Dani es mol acertada. Benvinguda siga. Ojalá li agrade estar entre nosaltres perque li fem la vida possible.