diumenge, 12 de febrer de 2017

CANVIS EN LA RECOLLIDA DE LA BROSSA.Canviar per a reciclar més

Recordareu que allà per les Festes del poble, vam anar a l'Ajuntament a arreplegar uns poals per a recollir la brossa d'una forma més selectiva. En el seu moment, vaig preparar el post, li'l vaig passar a Quico, però les coses es van parar durant uns mesos. Es va consultar amb experts, i amb bon seny es va considerar que  abans de començar, el millor era  fer formació, per això van fer una xarrada el dissabte 14 de gener en la que es van donar instruccions, i també es van repartir fulls explicatius i un imant amb els dies detallats per a pegar-lo a la nevera i així tindre'l sempre a punt.

DEIXE ENLLAÇ AL FULL QUE ES VA PASSAR A TOTS ELS ASSISTENTS piqueu acíDe totes formes deixe ací la forma en la que s'ha de deixar separada la brossa

BORSA D'ENVASOS
- LLAUNES de begudes (cervesa, refrescos), llaunes de conserves
- Plats i safates d'alumini (p. Ex., Els de menjars preparats)
- BRICKS (de llet, nata, batuts, sucs, vi, brou ...)
- Ampolles (aigua, refrescs, llet, suc, oli comestible, etc)
- Envasos de productes lactis (iogurts, flam i altres postres làctics)
- Safates i caixes de "suro blanc" (les de la fruita, verdures, carn, pollastre i peix)
- Gots, plats i coberts de plàstic d'un sol ús; tapes i taps de plàstic, etc.
- Pots de plàstic de productes de neteja (xampú, cremes, desodorant, pasta dentífrica, ...) - Pots de plàstic de productes de neteja, bosses de plàstic per a aliments
- Bosses i recipients d'ALUMINI per a aliments

- Bosses que entreguen les botigues, supermercats, embolcalls de PLÀSTIC (el film transparent que acompanya a les safates)


BORSA DE PAPER
- Envasos de cartró i paper d'aliments, productes de bellesa i neteja, etc.
- Paper premsa i paper publicitat
- Papers gràfics per a notes, impresos, impressió de documents, etc.

No s'accepta la recollida de paper plastificat, cel·lofana, tovallons i paper de cuina usats, papers bruts, fotografies (per la tinta)

BORSA DE VIDRE
El vidre és 100% reciclable i té moltes vides, pocs materials ho són, així que reciclar vidre compensa, es deixa de consumir matèria primera.

Què he de ficar a la bossa de vidre:
- Envasos de vidre per a aliments i begudes (ampolles i flascons)
- Envasos de vidre per a productes de bellesa (cremes i perfums) o d'higiene (ambientadors).


No s'accepta la recollida de cristalleria, gerros, portes, finestres, porcellana, envasos de medicaments (portar a la farmàcia) ..


Hem sigut triats com a poble per a reciclar d'aquesta forma, per tant, ens hem de sentir orgullosos, i intentar fer-ho correctament

En un termini de 6 mesos es prendran dades per comparar el que es reciclava a Alcoleja abans del canvi de recollida i després del canvi i aquesta dada, quan ens segueixin altres pobles veïns es compararà. 

Deixe pa partir d'ací, el post que vaig preparat a l'agost quan es va llançar la notícia del reciclatge.

En paraules de l'alcalde, "som un dels pobles que recicla menys de tota la contornada". 


Quina o  quines poden ser les causes d'aquesta situació? Com sol passar tantes vegades, hi haurà diferents factors els implicats com pot ser la manca de cultura del reciclatge en persones majors però des de l'Ajuntament s'ha considerat, i jo també ho crec així, que un factor predominant pot ser la dificultat en la que es troben sobretot les persones majors a l'hora de portar els materials a reciclar a les afores del poble. Guardar a casa el paper, els pots, brics, plàstics, etc. i després carregar-ho i portar-ho a la carretera on es tan els diposits grans, es fa complicat, i quasi sempre s'opta per la via més cómoda que és la de posar-ho tot junt en la bossa única.Un altre problema que s'ha anat agreujant ha sigut el manteniment en perfecte estat d'higiene dels diferents "contenidors" disposats als carrers. En un poble gran o en una ciutat, es realitza una neteja periòdica dels contenidors, i això dificulta l'aparició de males olors i putrefaccions; pero a un poble com el nostre, què passa?. Qui s'ha d'encarregar d'eixa neteja periòdica?. Eduardo no pot portar eixa neteja per diferents motius, temps, manca de maquinària adequada a tal finalitat, etc. I ens queda que foren els veïns qui s'encarregaren mitjançant un torn establert, netejar-los a sa casa, etc; com podeu veure, inviable.


Opció presa per l'Ajuntament, que podria solucionar el reciclatge i el manteniment correcte dels recipients de la brossa?. Repartir a totes les cases una mena de poal unifamiliar (hi ha 2 tamanys a escollir) on es dipositarà la brossa.

Com sha de fer?. Al poal s'hauran de posar les diferents bosses de brossa 
Esperem que els canvis siguen per a bé, i funcione millor que fins ara2 comentaris:

Rafa Loreto ha dit...

Gracias por la información. Pero quedan dudas que despejar , cómo se preguntaba José Ignacio en un post el pasado enero. Yo también reciclo desde hace tiempo y utilizo los contenedores que hay a la salida del pueblo. ¿Estos van a continuar? ¿ y los contenedores para la basura que no se recicla, pues el domingo parece que no habrá servicio de recogida? Un saludo y gracias de nuevo por el post.

Rafa Mollà ha dit...

Bones preguntes que jo no sé contestar-te. Supose que Quico que també llegeix el blog et contestarà. Jo jano sé més