divendres, 2 d’octubre del 2009

LA NOSTRA LLENGUA: PARAULES EN PERILL

Fa un temps va caure a les meues mans un llibre d'un alcoià, Eugeni S. Reig, que s'anomena "VALENCIÀ EN PERILL D'EXTINCIÓ" i hi ha que vore quina gracia de llibret. Arreplega paraules i frases que estem oblidant i que el jovent ja ni tan sols coneix. Es així doncs, que m`he animat a divulgar el que hi ha i seguir arreplengant-ne més, i al mateix temps obrir una finestra a qui vulga participar.

Bo, ahí va la primera, i per a que quede bonic...

DE FIL DE VINT

1.- Molt bo,molt ben fet, de primera categoria, de la màxima qualitat, sense el més mínim defecte, excel·lent
2.- Molt mudat, molt ben vestit, impecable.

La denominació fil de vint ( del núm. 20) correspon a la numeració emprada en la indústria tèxtil per a la llana cardada, segons la qual el número d'un fil és el pes en grams d'una madeixa de 540 metres. Era indicatiu de la màxima qualitat.
Altra forma d'us és:
- fil d'a vint, però no es correcte ortogràficament.

En llengua estàndard sol emprar-se: de la bota del racó, mudat com un margalló i d'altres.

4 comentaris:

Ignasi ha dit...

Benvingut José Maria. M'ha alegrat vore't pel blog.
La teua proposta és interessant. Podriem ensetar un espai per tal de recuperar expressions i paraules que per desús o substitució van perdent-se. Ara mateixa em venen al cap paraules com camamil·la o porc (la gent diu "mansanilla" i "serdo"). Alguns ajuntaments, com ara el d'Ontinyent, fan campanyes de tant en tant per recuperar paraules. Podriem fer-ho des del blog, vos pareix?

Antonio Puyol ha dit...

Amigo José María, me alegra que seas, una de las personas que nos muestran palabras que yo he escuchado al principio de mi llegada a esta tierra, y me agrada que alguien me las recuerde, la tía Társila, la tía Patrocinio la Campanera, mis vecinas, eran toda una clase de valenciano viviente para mí, no hace mucho en la Asociación le pedí a alguien que hiciera algo de cierta forma, y me contestó que yo quería las cosas de fil de vint, y sinceramente a mi me suena más la segunda forma que tu dices que no es correcta ortográficamente, de todas formas me alegro estés dentro de esta casa, gracias,

Rafa Mollà ha dit...

Molt bé José Maria. M'alegre que hages començat a escriure. Segur que aprendrem més d'una cosa amb les teues explicacions.
T'he retocat el post perquè he vist que t'eixia duplicat al principi ja que havies copiat el títol, i s'havia "copiat" com a hiperenllaç.
També t'he posat a sota etiquetes, de les quals mai ha de faltar el nom de qui l'escriu, i després les que tu consideres que fan referència al text. Si tal com jo les he posat, no et semblen bé, entra al panell, edita el missatge, i canvia-les.
I gràcies per entrar a formar part del Bloc.

jmivorra ha dit...

Moltes gracies per la vostra acollida. Espere seguir dins de les meues possibilitats. Fins aviat.