dilluns, 28 de maig del 2012

ORIOL

L'oriol es una de les aus mes espectaculars d' Alcoleja, sobre tot el mascle, que es veu en la foto, la femella es verda i mes discreta. Sentir el seu cant a primavera es un dels plaers de treballar al bancal prop del riu i de xoperes, perque es una au vinculada als xops. El niu, ben cosit a una branca el fan en xop, a molts metres d`altura.
L`oriol dona el nom al poble d`Oriola i es el seu simbol desde el segle XIII.
Es un au insectivora i frugivora amant de les figues, cireres, mores..( de fet en Portugal li diuen papafigos ).
No es facil de vore, es un au molt discreta, que fa vols entre xoperes, normalment prop de l `aigua. Al poble arriben a finals d`Abril i encara que no es veuen, el seu cant, fort i armonios es inconfundible. Altre cant inconfundible de la primavera es el del Cuco, també provinent del Africa subsahariana, de les dos especies segur que hi ha varies parelles al poble, pero si vore un Oriol, no es facil, vore un Cuco es quasi imposible, vore-lo una volta cada deu anys, es lo normal.
Dalt d`Aitana també arriben especies espectaculars,altre dia les vorem. Malauradament també es espectacular  la maquina d`asfaltar que prompter asfaltará la pista d`Aitana, estaria be que l`ajuntament ens explicara si es cert aquest rumor i amb quins objectius pensen fer esta barbaritat.
Alcoleja esta fora dels circuits industrials i turistics, les posibilitats de desenvolupament que tenim vindran de la proteccio del medi  aixi com de l' agricultura i ramaderia ecologica. Asfaltar una de les poque serres verges que ens queden no mes portará focs, furtius, robatoris a les cases i domingueros que venen amb la compra de mercadona i que no pasen pel poble ( tal i com ha pasat amb l`asfaltat en Benifato del cami a la font de Partagas). ¿ Estes son les prioritats del poble ?

2 comentaris:

Paco Català ha dit...

Molt bo. Disfrute llegin-te. Tens molta raó en tot el que dius.

Dani ha dit...

L'únic oriol que jo he vist va ser a l'era que hi ha dalt d'Ares. Va aixecar el vol pegant un "crit" espectacular. Sense dubte, un pardal preciós.