dimarts, 27 de març del 2007

Bunyolada, una tradició que es va perdent

Recorde que en la major part de les cases del poble quan venia la festa de Sant Josep feien bunyols. Eren altres temps on precisament el temps no es tenia tant en compte, on no importava passar una o dos hores preparant la pasta, fregir en la llar, etc. Un temps en què la majoria havien plantat les carabasses, totes les dones sabien pastar, l'oli era de casa, on les tradicions s'anaven passant de pares a fills casa els "auleos"i aixina moltes coses. Hui corren altres temps, i per diferents motius van perdent-se una gran quantiat de tradicions, i entre elles, està la de fer bunyols.
En la província d'Alacant i de València, en les festes dels pobles es poden trobar bunyols en les xurreries ambulants; en canvi per ací a Castelló, no està tan arrelada, i si que no falten les figues albardades, figues seques enfarinades amb una pasta semblant a la dels xurros i que estan molt bones.
Afortunadament per a mi, aquest cap de setmana passat ma mare i la meua germana encara han continuat la tradició i hem fet un bon llibrell de bunyols, que mullats amb xocolata, han resultat d'allò més bons.
Deixe una adreça de cuina valenciana on hi ha diferents receptes, i entre elles les de fer bunyols i figues albardades, per si de cas algú s'anima.


Bunyolada
Uploaded by rafamolla

3 comentaris:

josepe ha dit...

Total.Potser l'any que vé per Sant Josep la gent torne a fer el que s'ha fet sempre, bunyols. A quedat fenomenal.

Merxe Aznar ha dit...

No s'ha perdut la tradició bunyolera. Que aci una alacantina de "coca amb tonyina" porta molts anys fent bunyols per a St. Josep.(Segons la recepta i sota la direcció de Amparo de la carnisseria).Altre tema és cóm m'ixen els punyeteros del bunyols, que no és cosa fàcil...

Rafa Mollà ha dit...

Jo ja se que tu no deixes perdre ni aquesta ni d'altres tradicions.Si tots fórem com vosaltres ja ens aniria millor