dijous, 29 de març del 2007

Pluja Generalitzada

L'aigua es el component principal de la materia viva. Constitueix del 50 al 90% de la massa dels organismes vius.El protoplasma, que es la materia básica de les cel·lules vives, consisteix en una dissolució de grases, carbohidrats, proteines, sals i altres compostostos quimics similars en aigua. L'aigua actùa com dissolvent transportant, combinant i descomponent químicament eixes substancies. La sang dels animals i les savies de les plantes contenen una gran cantitat d'aigua, que serveix per transportar els aliments i desfer els aliments que no serveixen. L'aigua desempenya també un paper important en la descomposició metabólica de molécules tan esencials com les com les proteines i els carbohidrats. Aquest procés, cridat hidrólisis, es produeix continuament en les cel·lules vives.
L'hidrogia es la ciencia que estudia la distribició de l'aigua en la Terra, les seues reaccións fisiques i quimiques amb altres substancies existents en la naturaletza, i la seua relació amb la vida en el planeta. El moviment continu de l'aigua entre la Terra i l'atmósfera se coneix com cicle hidrologic.És produeix vapor d'aigua per evaporació de la superficie terrestre i en les masses d'aigua,i per transpiració dels essers vius.Aquest vapor circula per l'atmosfera i precipita en forma de plutja o neu. Al aplegar a la superficie terrestre, l'aigua segueix dues trayectories.En cantitats determinades per l'intensitat de la plutja, aixina com perla porositat, pearmibilitat, grossor i humitat previa al terra, una part de l'aigua és tira directament en els riatxols i arrolls, de on passa a els oceans i les masses d'aigua continentals; el restat s'infiltra en el terra.Una part de l'aigua infiltrada constitueix l'humitat del terra, i pot evaporar−se directament o penetrar en les arrels de les plantes per a ser transpirada per fulles.La porció d'aigua que supera les forçes de cohesió i adhesió del terra, és filtra per a baix i s'acumula en cridada zona de saturació per a formar un deposit d'aigua subterránea, i la superficie se coneix com nivell freátic.En condicións normals, el nivell freátic creix de forma intermitent segón se va replenant o recargant, i després declina com consecuencia del dreanje continu en desaigües naturals com són els manantials.
Bé, després d'aquesta introducció sols comunicar-vos que portem 60 litres/m2. Podem estar contents de moment, disfruteu-ho ara que podeu.

1 comentari:

Rafa Mollà ha dit...

Bé, Josepe, has fet una introducció que em fa ja dubtar de qui és qui. Qui dels bloggers és ací el biòleg, i qui és l'informàtic?