divendres, 25 d’abril del 2008

Salut. L'enemic invisible: Colesterol

Com que pel que veig pels comentaris, els que solem llegir el Bloc, la majoria ja comencem a tindre uns quants anyets, no seria d'estranyar que el colesterol puguera començar a entrar en el nostre vocabulari com una mena d'amenaça que va apareixent cada vegada que ens fem una anàlisi de sang. S'ha de dir que el colesterol és un greix que té molt "mala premsa" diríem dintre del món de la salut, encara que per un altre costat he de dir que també és veritat que és imprescindible per al nostre bon funcionament ja que entre altres coses, serveix per a formar i renovar les membranes de les cèl·lules, intervé en la formació d'hormones sexuals, etc.
Doncs, per què eixa preocupació pel colesterol?. Per a no enrotllar-me massa, i no fer-me el pedant, comentaré que el colesterol per a poder circular en la sang i arribar a totes les parts del cos, s'uneix a unes altres molècules (substàncies) que són les proteïnes. És ahí on ve el problema ja que pot unir-se a un tipus de proteïnes ""xicotetes" o a d'altres "més grans o pesades". El resultat és que en el primer cas dóna lloc a un diríem "colesterol roïn" (LDL) perquè "s'agarra" a les parets de les artèries creant una sèrie de problemes, i en el segon cas dóna lloc a un "colesterol bo" (HDL), que entre altres coses el que fa és fer desapareixer al colesterol roïn.
Per culpa d'eixe colesterol roïn LDL es van creant unes plaques a la paret de les artèries que en trencar-se poden crear coàguls. Estos coàguls poden taponar una artèria creant problemes que poden ser molt greus ja que si l'artèria és del cor podria crear una angina de pit, o un atac de cor, si és una del cervell, un atac cerebral.
I per què l'he titulat com "l'enemic invisible"?, doncs perquè pots tindre el colesterol elevat i no tindre cap símptoma, trobar-te bé, no fer-te mal res, fins que es presenta de cop.
Què podem fer per a tindre el colesterol (sobretot este roïn ) a ratlla? L’adquisició d’hàbits com són una dieta variada i equilibrada, no abusant dels greixos d'origen animal (en canvi el peix blau si que és bo), la pràctica regular d’exercici físic, i si arriba el cas en que no hi ha manera de que baixe , prenent medicaments que situen el LDL als nivells adequats (al voltant de 100mg/dl, evidentment ordenat pel metge)
Vos deixe un video que vaig montar a partir d'un més gran que van fer a la 2 de TVE .
Si voleu saber un poquet més del tema piqueu ací i vos enviaré a un post que vaig fer sobre el tema.
Espere no haver-vos agobiat ni aburrit.

2 comentaris:

juan ha dit...

Rafa, molt bo el vídeo.
A més volia demanar-te públicament disculpes per ser tan mal pensat, no tornaré a dubtar mai més de les teues endevinalles (je,je), vaja la que has montat. Quan vaig vore els passos, el primer que em vingué al cap va ser la nova carretera que està en estudi, des d'Alcoi a Benidorm.
Canviant de tema. Vaig estar veient l'entrada mora des del Partidor (d'on ixen), m'agrada més, és més emocionant. Vaig pensar (una vegada allí) en fer alguna foto, però no tenia ni càmara ni mòbil. Li diré a Roberto que incloga la lliçó 0: si vols fer fotos, porta algun aparell que en faça.
En fi, una gaita lo del colesterol

Rafa Mollà ha dit...

Gràcies Juan, no calia que et disculpares, jo sé que tens motius per a dubtar de mi.
A mi el video també m'agrada molt, trenca la imatge que es tenia abans de que les artèries es taponaven igual que passa amb les tuberies que s'omplin de calç.
I respecte a la lliçó 0 tens molta raó, eixa no deuria de9xar-se passar. Per cert, quina setmaneta de festes has tingut eh!