dissabte, 10 de maig del 2008

LES NOSTRES PARAULES: FIC


Ja fa molt de temps que no escric al blog. Tenia unes quantes paraules apuntades per comentar, però no en trobava informació o la que trobava no em resultava prou interessant. Finalment m’he decidit per la paraula fic. Coneixeu l’expressió tindre un fic o eixir-li a un un fic? Fic és sinònim de berruga, però és un mot menys conegut. Déu de ser dialectal perquè no la trobem als diccionaris de català estàndard. Ma mare la utilitzava perquè de vegades en tenia pel coll. Ací a Xàbia també la diuen. Al diccionari Alcover i Moll la defineix com un granet o excrecència carnosa que surt a la pell, principalment de les mans i de la cara. Etimològicament la relaciona amb la paraula llatina ficus, que en llatí volia dir “figuera o figa”. La denominació déu de vindre per la semblança amb la forma de la fruita (encara que en menut) i per l’aspecte arrugat i pansit de la pell.

A propòsit de les berrugues o fics em vénen al cap els mètodes populars per eliminar-los, a base d’oracions que només coneixien els iniciats o amb creus de saliva que s’hi feien damunt en dejú. Sempre m’he preguntat si eixos mitjans tenien alguna efectivitat o alguna base científica. En el cas de la saliva potser té propietats curatives; les oracions, supose que seran efectives depenent de la fe que li pose cadascú. Està clar que en qualsevol dolència l’actitud de l’afectat és molt important. Quantes vegades, quan jo era menuda, ma mare em baixava a la tia Loreto, que vivia a la part davall de casa i ella “em media” amb un mocador negre, vell, gastat, ple de nucs, perquè em passara l’enfit! Ella coneixia una oració que havia aprés en dijous sant i anava resant-la entre dents mentre “ em media” amb el braç damunt del mocador que jo aguantava d’un extrem sobre diferents punts del meu cos i ella de l’altre. L’enfit anava baixant-me i jo anava posant-me bé. Bendita innocència! Mentretant a la ràdio sonava la sintonia de ràdio nacional.....

6 comentaris:

Ignasi ha dit...

Quant de temps! Trobava a faltar els teus comentaris. He de dir que no coneixia la paraula.
Respecta a lo de "medir" crec que era bastant freqüent. La meua iaia, la tia Maria, també ho feia

juan ha dit...

No coneixia la paraula fic. Ma mare diu cabets de vena a una mena de filet de la pròpia pell.
Això de "medir" sí és cert que estava prou estés. A mí una volta també en van medir, no me´n recorde si va ser la tia Carmen o Rosa la dona de Julio.

Rafa Mollà ha dit...

Reme, efectivament tens raó en la similitud entre el fic i la figa, de fet el nom científic de la figuera és Ficus carica .A diferència del que diu Juan, el cap de vena (emangioma)és diferent, és roig, i si te'l reventes ix bastant sang.
I de l'altre tema, rigueu, però jo sé l'oració que es fa per a "medir" i llevar l'enfit. No es fa un "xanxullo" per acurtar la corbata o la tira amb la que es fa, però si estàs enfitat et queda curta.

REME ha dit...

Rafa, de veritat té alguna base això de l'enfit? Quan estem "enfitats" estem inflats i per això el mocador es queda curt? Ja m'ho contaràs... L'oració no, això és un secret.

Rafa Mollà ha dit...

Quan medixes per la part de davant, si que tindria eixa explicació, però quan ho fas per darrere o pels laterals?.
NO tinc ni idea, però funciona!

Merxe Aznar ha dit...

Reme, fa anys van començar a eixir-me'n unes verruguetes al colze.Ma mare sempre em deia que em fregara amb un all i el llançara al sol, damunt de la teulada...
Jo,que anava de "científica" i em pensava que tot alló eren xorrades, me passava l'all pel colze(sospitant que el que realment funcionava era algú principi actiu) i el llançava a la brossa,resultant que cada vegada en tenia més de verrugues.Fins que un dia, avergonyida, el vaig llançar a la teulada, i...he de reconéixer...que a l'endemà van començar a minvar i en tres dies no en tenia cap.(Fa d'això més de vint anys i encara no s'ho he reconegut a ma mare...).

També et diré que quan la Marina era bebé era l'única xiqueta de tota la consulta de pediatria que no portava un llacet roig en el cotxet contra el mal d'ull(fins i tot ens va preguntar la pediatra si el teniem amagat...)i quan vam tenir una mala "ratxa" de malalties greus de la xiqueta, jo em reia amb la pediatra deient-la ...
_veus, per no portar el llacet.
(Jo sempre m'he negat a eixes coses , però
meigues, haver-las hailas.)

No ens faces esperar tant , escriu més sovint que tot el que penges és molt interessant.